Helt nyt: Ansatte i privat rengøring scorer ny økonomisk gevinst
- Jeg er tilfreds med det resultat, da man nu kan bevare sin anciennitet i branchen. Og det er meget vigtigt for vores medlemmer, siger Tina Møller Madsen. Foto: Scanpix/arkiv
- Det er en landvinding, lyder det fra 3F.

Efter mange timers forhandlinger og en tur i Forligsinstitutionen ligger den nye overenskomst til ansatte på det private rengøringsområde klar.

Det skriver Fagbladet 3F.

Som noget helt nyt på området indføres brancheanciennitet, som betyder, at rengøringsassistenterne ikke mister deres anciennitet eller med andre ord - kroner og ører - når de skifter job.

Tina Møller Madsen, formand for 3F Privat Service, Hotel og Restauration og forhandler på serviceoverenskomsten er meget tilfreds.

- Det er en landvinding. Hidtil er rengøringsassistenterne gået ned i løn hver eneste gang, deres job er blevet udliciteret, og de har fået en ny arbejdsgiver. Det har store økonomiske konsekvenser for vores medlemmer. Nu følger deres anciennitet med, selvom de skifter arbejdsgiver, siger Tina Møller Madsen.

Det er, ifølge hende, ikke usædvanligt at rengøringsassistenterne på det private rengøringsområde skifter job hvert andet år som følge af det offentliges gentagne udliciteringer.

Den helst store knast i forhandlingerne har været, hvor længe en rengøringsassistent kan bevare sin anciennitet, når hun/han bliver fyret eller siger op. Det blev aftalt, at rengøringsassistenterne først mister deres anciennitet, når de ikke har arbejdet i branchen i tre år.

- Jeg er tilfreds med det resultat, da man nu kan bevare sin anciennitet i branchen. Og det er meget vigtigt for vores medlemmer, siger Tina Møller Madsen.

Arbejdsgiverne har i den forbindelse fået muligheden for at differentiere startlønnen for nyansatte. Til gengæld fremhæver Tina Møller Madsen, at der også er lavet en aftale om opkvalificering via 12 dages uddannelse for nyansatte.

Tina Møller Madsen understreger også, at det, der i forvejen er forhandlet hjem på normallønsområdet, også er sikret i den nye serviceoverenskomst.

Det betyder blandt andet, at normaltimelønnen stiger 2,50 kroner per time 1. marts 2017, 2,50 kroner per time 1. marts 2018 og 2,50 kroner per time 1. marts 2019. (I alt 7,50 kroner).

Forskudttidstillæggene stiger 1,6 procent 1. marts 2017, 1,6 procent 1. marts 2018 og 1,6 procent 1. marts 2019.

Lønnen til elever hæves med 1,7 procent 1. marts 2017, 1. marts 2018 og 1. marts 2019 og samtidig er der sikret pension til elever over 20 år, der tager rengøringstekniker- eller serviceassistentuddannelsen.