Skulle få flygtninge i job: Bliver fyret af kommunen
Der bliver færre medarbejdere i kommunerne til at få flygtninge i job. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix/arkiv
Der bliver færre og færre integrations-medarbejdere til at hjælpe flygtninge i job, viser ny rundspørge.

Der blev færre integrationsmedarbejdere i kommunerne i 2017. Mindst 74 stillinger som integrationsmedarbejder blev nedlagt.

Det viser en ny rundspørge, som Ugebrevet A4 har foretaget blandt alle landets kommuner, hvoraf 76 har svaret.

Mange integrationsmedarbejdere er blevet sagt op, mens andre ikke fik forlænget deres kontrakt, og nogle få er blevet omplaceret, så de nu arbejder med andre områder.

At der bliver færre til at hjælpe flygtninge i job, genkender Torben Møller Hansen. Han er direktør for Foreningen Nydansker, der samarbejder med 50 kommuner omkring integrationsindsatser på arbejdsmarkedet.

- Det er vores klare oplevelse, at kommunernes dedikerede indsats over for flygtninge bliver mindre. Over en bred kam er kommunerne ved at afvikle den ekstraordinære indsats, der blev sat op, da det store antal flygtninge kom for nogle år siden, siger Torben Møller Hansen til Ugebrevet A4.

Projektchef i konsulentvirksomheden Integrationsnet (en del af Dansk Flygtningehjælp) Else-Marie Ringgaard oplever, at interessen for integration både i kommunerne og på landsplan daler i takt med, at andelen af nytilkomne bliver mindre. Det gør også, at budgetterne svinder ind, påpeger hun.

- Det er uhensigtsmæssigt, for udfordringerne er jo ikke mindre. Der er især en restgruppe af flygtninge og indvandrere, der har været her i mange år, som det stadig ikke er lykkedes at få i arbejde eller få gjort mere selvhjulpne, så opgaven er der stadigvæk, siger Else-Marie Ringgaard.

Borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S), der i Kommunernes Landsforening er formand for Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalget, forsvarer, at kommunerne skiller sig af med integrationsmedarbejdere.

- I og med der er færre flygtninge, har vi heller ikke behov for det samme antal medarbejdere for at opretholde den samme service, så indsatsen over for den enkelte er ikke blevet dårligere. Der er bare færre flygtninge, og derfor skal vi bruge færre ansatte, siger Thomas Kastrup-Larsen til Ugebrevet A4.

Han minder om, at kommunerne for nogle år siden netop opprioriterede indsatsen for flygtninge voldsomt ved blandt andet at ansætte en lang række integrationskonsulenter.

- Og hvis vi ser på, hvor gode vi faktisk er i forhold til at få flygtninge gjort arbejdsparate og få dem ud i forskellige forløb og få dem i arbejde, er udfaldet ganske, ganske fint, siger Thomas Kastrup-Larsen.

via Listen To News