Per Stig Møller frygter blå bloks fremtid: Kan blive meget kaotisk

Den tidligere konservative parti­formand og mangeårige minister Per Stig Møller ser med bekymring på scenariet efter et kommende valg til Folketinget - og dermed på udsigterne for det borgerlige Danmark.
Foto: Scanpix

Hvis både Kristendemokraterne og Nye Borgerlige lige akkurat ikke kommer ind, kan blå blok ende med at mangle fire-fem mandater i at få flertal. Så ser det noget nær umuligt ud. Og hvis de nord­atlantiske mandater igen bliver 4-0 til de røde, er det meget slemt for det borgerlige Danmark," siger Per Stig Møller til Berlingske.

Hvis Nye Borgerlige omvendt sikrer sig stemmer nok til at komme i Folketinget, og blå blok bevarer magten, ser situationen ikke mindre vanskelig ud, mener Per Stig Møller.

"Det kan blive meget kaotisk. Hvis Dansk Folkeparti stadig samarbejder med Socialdemokratiet, og Pernille Vermund står fast på sine ultimative krav, kan en borgerlig regering risikere ikke at kunne få sin politik igennem. Hverdagen kan blive rigtig svær," siger den tidligere konservative udenrigsminister til Berlingske.

Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, fastslog, da partiet havde fået underskrifter nok til at kunne stille op, at partiets tre ultimative krav er at få stoppet asylbehandlingen i Danmark, at stille krav om selvforsørgelse til udlændinge i Danmark og så naturligvis udvise kriminelle udlændinge efter første dom.

Tilmeld dig gratis vores nyhedsbrev for flere nyheder.

Den statsministerkandidat, der kan tilslutte sig alle tre krav, vil Nye Borgerlige pege på.

Også den tidligere formand for Folketinget Christian Mejdahl, der var folketingsmedlem for Venstre i 20 år, den garvede Venstre-politiker Bertel Haarder og den tidligere konservative formand og minister Lars Barfoed erklærer sig grundlæggende bekymret på det borgerlige Danmarks vegne.

Formanden for Nye Borgerlige, Pernille Vermund, er enig i, at det borgerlige Danmark er voldsomt udfordret.

Hun mener dog ikke, at det er hendes eget parti, der er årsagen - det er derimod Dansk Folkepartis samarbejde med Socialdemokratiet om den økonomiske politik, lyder det, og derfor håber hun, at hun kan bidrage til at svække DFs indflydelse ved at tage nogle af deres mandater.

Om risikoen for at hun skaber et stemmespild, der koster blå blok magten, siger hun:

"Der er jo altid risici, når man gør noget, ligesom der er muligheder. Det ville være en grotesk situation, hvis de her gamle borgerlige tænkte, at nu kan vi aldrig gøre noget andet i Danmark - der kan aldrig komme nye partier - for tænk nu, hvis vi mistede magten. Det er en skør måde at tænke på."

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.