Arbejdsløse søger job, de ikke vil have: 'Spild af ressourcer'
Det er en fast og ufravigelig betingelse for at modtage arbejdsløshedsdagpenge eller kontanthjælp, at ledige hele tiden søger nye job. Foto: Ritzau Scanpix/arkiv
Mange virksomheder oplever at få ansøgninger fra folk, der slet ikke er interesseret i en stilling.

Midt i et buldrende opsving, hvor der mangler hænder, har fire ud af ti virksomheder inden for det seneste år fået ansøgninger fra ledige, der slet ikke er interesserede i det job, de søger, skriver Politiken mandag.

Det er nemlig en fast og ufravigelig betingelse for at modtage arbejdsløshedsdagpenge eller kontanthjælp, at ledige hele tiden søger nye job. Det har banet vejen for et bekymrende antal proformaansøgninger, fastslår erhvervsorganisationen Dansk Erhverv på baggrund af en ny spørgeundersøgelse blandt 451 medlemsvirksomheder.

"De bruger alt for mange ressourcer på jobansøgere, der slet ikke er interesserede", siger Peter Halkjær, chefkonsulent i Dansk Erhverv, til Politiken:

"Det udhuler udbuddet af arbejdskraft og forstærker virksomhedernes udfordringer med at rekruttere nye medarbejdere. Og det koster tid og penge, også for samfundet, der må forsørge en gruppe mennesker, som officielt står til rådighed for arbejdsmarkedet, men som kryber uden om".

I undersøgelsen er der kun inkluderet de 110.000 personer, der er vurderet jobparate ledige af systemet. Hver tredje af virksomhederne, der får proformaansøgninger, har oplevet at nå frem til jobsamtalen, før de fandt ud af, at ansøgeren slet ikke var interesseret i jobbet. Ligesom hver fjerde virksomhed har oplevet, at det var umuligt at få kontakt til jobansøgeren.

Det er først og fremmest rigide ansøgningsregler, der skaber problemerne, mener en af landets førende eksperter i aktivering og jobskabelse, professor Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet:

"Jeg er enig i, at der er for mange proformajobansøgninger, men det er jo, fordi de ledige bliver pisket til at søge job hele tiden, uden at det betyder ret meget, hvad de søger, bare de søger en hel masse. Det giver et uundgåeligt mismatch mellem de ledige og de ledige stillinger", siger han til Politiken.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) kalder undersøgelsen et wakeupcall for de kommunale jobcentre.

"Det gør mig ked af det, at vi i en periode, hvor virksomhederne har så hårdt brug for arbejdskraft, spilder ressourcerne på denne måde. Der er jo ingen, der har gavn af, at man lader de ledige søge nogle job, de åbenlyst ikke har kvalifikationer til at bestride", siger ministeren til Politiken.

via Listen To News