Administration 

Det tjener cheferne: Årsløn 57 millioner

Nyheder
lønninger
Novo Nordisks Lars Fruergaard Jørgensen er fortsat den højstlønnede erhvervsleder i dansk erhvervsliv med en samlet årsløn på 57 mio. kr. (Foto: Ritzau Scanpix)

55 af topcheferne i de 100 største danske selskaber fik over ti mio. kr. i årsløn sidste år, viser Økonomisk Ugebrevs årlige kortlægning af de 100 højeste cheflønninger

I 2019 var den gennemsnitlige lønstigning fem procent mod syv procent i 2018. Gennemsnitslønnen steg fra 14,0 mio. kr. til 14,3 mio. kr.

55 af de 100 topchefer tjener over ti mio. kr. årligt, og det er lidt færre end i 2019. Halvdelen af de ti bedst lønnede topchefer er ansat i ikke-børsnoterede selskaber. Resultaterne fremgår af Økonomisk Ugebrevs årlige kortlægning af Top 100 CEO-lønninger i dansk erhvervsliv.

Novo Nordisks Lars Fruergaard Jørgensen er fortsat den højstlønnede erhvervsleder i dansk erhvervsliv med en samlet årsløn på 57 mio. kr. På de næste pladser kommer A.P. Møller Mærsks Søren Skou med en løn på 43 mio. kr. og LEGO’s Niels B. Christiansen på 41 mio. kr.

2020 var ikke et ubetinget jubelår for de danske Top 100 topchefer, når det gælder deres aflønning. Hver fjerde af topcheferne i de 100 største danske selskaber måtte se en lavere samlet løncheck sidste år end året før. Men der var også topchefer, som fik betydeligt mere end året før.

Især er det bemærkelsesværdigt, at de ti bedst lønnede topchefer i gennemsnit fik elleve procent mere i løn, altså det femdobbelte af den gennemsnitlige lønstigning for de 100 topchefer, som indgår i undersøgelse. Baggrunden for de massive lønstigninger hos de bedst lønnede topchefer skyldes ikke mindst, at flere af de største danske selskaber har navigeret flot gennem viruskrisen, og flere af dem kom faktisk styrket ud på den anden side.

For Lars Fruergaard Jørgensen oplyses i vederlagsrapporten , at 18 mio. kr. var fast løn, og de resterende 39 mio. kr. udgør variable lønkomponenter. Heraf var 14 mio. kr. kortsigtet bonus, og andre 21 mio. kr. langsigtede komponenter, blandt andet aktieoptioner. Den kortsigtede ordning er sammensat på den måde, at 75 procent består af performancemål. Eksempelvis var salgsmålet sat til mellem tre og seks procent, og det endte på syv procent. Fremgang i driftsresultat var målsat til 1-5 procent, og det blev realiseret på syv procent.

Den resterende del af den kortsigtede løn er knyttet til strategiske målsætninger, blandt andet en ny strategi for bæredygtighed, en markant R&D pipeline og kommerciel eksekvering. Ydermere oplyses det, at ”the CEO role modelled Novo Nordisk values and wisely led the company through a pandemic, safeguarding employees and securing continued supply of live saving medicines to patients and society while at the same time evolving the performance culture resulting in strong operational and financial performance”.

Novo Nordisk oplyser, at CEO lønnens størrelse i forhold til europæiske peer selskaber ligger i 0-25 procent gruppen, altså i den laveste fjerdedel, mens den i forhold til de nordiske peers ligger i 75-100 procent gruppen med højeste lønninger. Som nordiske peers oplyses blandt andet Mærsk, Novozymes, Ørsted og Carlsberg, og som europæiske peers oplyses blandt andet Merck, Novartis, Roche og AstraZeneca.

A.P. Møller-Mærsks CEO Søren Skou steg sidste år 13 procent i samlet løn, som nu udgør 43 mio. kr. Det er den næsthøjeste direktørløn i Danmark efter en placering som nummer fire sidste år. Den faste årsløn udgør 20 mio. kr. årligt, hvortil kommer sidste års tildeling af kortsigtet bonus på 14 mio. kr., og andre ti mio. kr. i langsigtede aktieprogrammer.

Der oplyses ikke navne på konkrete konkurrenter, som bestyrelsen opfatter som peer group ved fastsættelsen af den samlede aflønning, men det oplyses summarisk, at aflønning i peer group selskaber indgår i den samlede vurdering.

Ifølge Mærsks vederlagsrapport er den kortsigtede bonus komponeret af fem byggeklodser, hvor udvikling i EBITDA og cash return on invested capital vejer tungest med i alt 60 procent. På begge byggeklodser blev der sidste år leveret 100 procent af målsætningen.

Om rationalet bag oplyses blandt andet, at ”in the coming years, we expect to invest significantly in growing the Logistics & services segment, which involves a pipeline of acquisitions to expand the product portfolio, build the capabilities needed and harvest synergies across the entire supply chain”.

Af rapporten fremgår også, at Søren Skou efter bestyrelsens bedømmelse har leveret fuld score på to ud af de tre andre mål. Ét af målene, med en samlet vægt på 15 procent, handler om at levere salgsvækst indenfor infrastructure og logistics, og her får Mærsks CEO en performancekarakter på nul ud af den samlede scoremulighed mellem nul og 200.

Det må forventes, at Søren Skou sætter ekstra fokus på netop denne salgsvækst, hvorved der antageligt kan forventes større opkøb i dette segment indenfor de næste år. Med andre ord havde bestyrelsen sat næsen op efter noget mere på dette punkt.

Lønmæssigt ligger LEGOs Niels B. Christiansen nu lige i hælene på Mærsks CEO med en årsløn sidste år på 41 mio. kr. Det svarer til et lønhop på 82 procent i forhold til 2019. LEGO oplyser som et af de eneste store selskaber fortsat ikke om topdirektørens individuelle aflønning, men tværtimod oplyses kun ét samlet beløb for direktionen, som kun består af Niels B. Christiansen, og bestyrelsens syv medlemmer.

Vi har antaget, at hvert bestyrelsesmedlem modtager halvanden mio. kr. efter en mindre stigning sidste år. Det levner 41 mio. kr. til LEGOs CEO, svarende til en lønstigning på knap 100 procent. Siden 2018 er Niels B. Christiansens samlede løn næsten tredoblet fra 16 mio. kr.

Men man kommer heller ikke udenom, at han som topchef for LEGO har leveret rigtigt flotte resultater. Sidste års omsætning blev 44 mia. kr. mod 39 mia. kr. året før, svarende til en stigning på ti procent. Driftsoverskuddet blev løftet til 13 mia. kr. mod 11 mia. kr. året før.

I regnskabet oplyses intet om den konkrete baggrund for topchefens markante lønstigning, og i LEGOs sustainability rapport oplyses heller ikke noget om, hvorvidt ledelsen variable aflønning også afhænger af bæredygtighedskomponenter.

LEGO er som ikke-børsnoteret selskab ikke underlagt de nye EU-regler om oplysning om ledelsesaflønning, men flere andre af de store danske unoterede selskaber giver alligevel oplysningerne.

Selskabet, som har ex-Mærsk chef Michael Pram Rasmussen som formand, oplyser ikke meget om aflønningsforholdene. Men det må antages, at en stor del af lønstigningen udgør en aftrædelsesbonus, idet Jens Bjerrisgaard også har varslet sin afgang.

Med på Top 10-listen er CEO Henrik Andersen fra Vestas, der holdt en stort set uændret løn trods pres på vindmølleproducentens lønsomhed.

Han fik sidste år en samlet aflønning på godt 30 mio. kr. hvoraf elleve mio. kr. udgør den faste løn. Ifølge vederlagsrapporten var den kortsigtede bonus på nul kroner, mens det langsigtede aktieprogram gav en tildeling på 19 mio. kr. I det kortsigtede bonusprogram vægter overskudsgraden 50 procent, og den kom ud under målet.

Kun omsætningen, som vægter 15 procent, kom ud bedre end målsætningen, mens interne produktionsforhold, som ikke er nærmere forklaret, med en vægt på 20 procent kom ud ringere end målet.

På det langsigtede aktieprogram fik Henrik Andersen 72 procent af den maksimale tildeling, baseret på opfyldelse af målsætningen for overskud per aktie (vægter 50 procent) og kiks på ROCE (return on capital employed) (vægter 30 procent). Endelig vægter Vestas’ markedsandel tyve procent i aktieprogrammet, og det var ikke endelig kendt endnu i februar.

Både Egmonts Steffen Kragh og Pandoras Alexander Lacik gik sidste år en smule ned i samlet løn, mens DSV’s Jens Bjørn Hansen og Trygs Morten Hübbe steg 3-4 procent i samlet løn. Større spring i den samlede lønudbetaling fik blandt andet Chr. Hansens Mauricio Graber, der med knap ni procent ekstra i lønposen steg til 25 mio. kr. og Coloplasts Kristian Villumsen hoppede 12 procent op til moderate 20 mio. kr.

Lundbecks CEO Deborah Dunsire gik en lille smule frem sidste år i samlet aflønning på trods af selskabets aktuelle situation med udløb af patenter uden parate afløsere. Bestyrelsen har muligvis vurderet, at der var tale om ”gamle” skader, hun ikke havde en rimelig mulighed for at lappe på. Den samlede aflønning steg til sidste år 27,4 mio. kr. mod 26,5 mio. kr. året før.

I vederlagsrapporten oplyses, at ”the cash-based bonus (STI) totaled DKK 9,1 million, corresponding to 95% of the maximum bonus. The bonus payout reflects above target company performance on EBIT and revenue KPIs and above target performance on individual goals as, amongst other, a result of successful execution and implemention of the Expand and Invest to Grow strategy, given the successful integration of Alder Pharmaceuticals and the launch of Vyepti in the U.S. Deborah Dunsire was granted Restricted Cash Units under Lundbeck’s long-term incentive program with a value of 100% of the fixed annual base salary”.

I den kommende udgave af ØU Ledelse vil vi gennemgå analysen af de 100 højest lønnede topchefer i Danmark med fokus på de største lønstigninger og de største lønfald, samt sammenligne topcheflønningerne i udvalgte sektorer og sammenligne lønstørrelser med selskabernes performance.

 

 

 

 

 

Økonomisk Ugebrev

hotellet i brand
Krimi

Brand slukket i badehotel - intet kan reddes

en mand rydder fortov for sne
Livsstil

Forpligtelser som husejer - hvor klog er du?

hestens sår
Krimi

Hestemishandler

er på fri fod

vindmølle
Nyheder

CO2-skandale: Kommuner tæller samme strøm to gange

billede fra auktionen
Underholdning

Maleri af Picassos elskerinde solgt for vild sum

Café Fuglereden
Nyheder

Ikonisk værtshus overlever dødsdom

vikinger
Nyheder

Undskyld Columbus: Vikingerne var først

valg
Nyheder

Efter få timer: Hærværk mod valgplakater 

Asta Björk
Kendte

Vild med dans:

Par laver ny sang

Brand søndervig
Nyheder

Badehotel i brand

Ambassadør uønsket i tyrkiet
Nyheder

Her er Danmark ikke velkommen

richard gere
Nyheder

Richard Gere: Vil vidne mod italiensk politiker

Søren Pilmark
Kendte

Søren Pilmark: Vigtigt at bevare barnligheden

corona
Nyheder

Fjerde dag i træk: Flere end 1000 coronatilfælde

ulla terkelsen
Kendte

Ulla Terkelsen om tab af søster: - Jeg fik det skidt og kom på hospitalet

billede fra messe
Nyheder

80 år gammel fabrik sendt til tælling:
- Det er trist

Kongsdal Gods
Nyheder

Tre-cifret millionhandel:

Historisk dansk
gods solgt

billede af politibil
Krimi

Cyklist stødte sammen med trailer - nu er cyklisten død

person bliver vaccineret
Sundhed

Afstemning:
Skal du vaccineres
mod influenza?

person bliver vaccineret
Sundhed

Apotekerne har allerede vaccineret lige så mange som hele sidste sæson

Lindy Aldahl
Kendte

Tv-kendis går konkurs

chili
Mad og drikke

Obs:
Der kan være
mug i din chili

cpr
Nyheder

Kommuner svigter: Holder ikke øje med ansattes CPR-snageri

Michael Katz Krefeld og Karina Frimodt på dansegulvet.
Film og TV

Vild med dans:

Krefeld smidt hjem

politbil med udrykning
Krimi

Ældre ægtepar overmander indbrudstyv 

Remee og Mathilde Gøhler
Kendte

Remee jubler:

Er blevet far igen

Robert Durst i retten
Nyheder

Kendt mangemillionær sigtet for endnu et drab

Alec Baldwin
Nyheder

Medie: Der var et skarpt skud i Baldwins pistol

Mand i fiskebutik
Mad og drikke

Kendt fiskehandel får sur smiley

Københavns byret
Krimi

Taxi i vanvidskørsel:

Vognmand mister sin bil

Tina Lund
Kendte

Indbrud hos Forsidefrue

nicklas bendtner går på gaden iført jakke og slips
Kendte

Nicklas Bendtner kæmper

for sin Porsche

skilt om fugleinfluenza står ved vej
Nyheder

Fugleinfluenza igen

på vej til Danmark 

kvinde i rødt outfit poserer
Kendte

Britisk stjerne:

Jeg er for klog

til Hollywood

tog holder på banegård
Sport

Ingen tog mellem

Jylland og Fyn

alec baldwin med hånden for munden
Nyheder

Ekspert: I USA

bruger man rigtige

våben på filmset

dansere på dansegulvet
Film og TV

Vild med dans-stjerne:

Jeg har taget min

krop tilbage

alec baldwin poserer med sin kone
Film og TV

Baldwin-ulykken:

Ikke første gang

film koster liv 

brandmænd i aktion efter eksplosion
Nyheder

Mange dræbt i eksplosion

på sprængstof-fabrik

alec baldwin kigger
Kendte

Alec Baldwin dræber

kvinde under

optagelser 

Sport

Dansk stjerne

overdynges med

hadbeskeder

fodboldspillere jubler
Sport

Italien i chok:

Mourinhos stjerner fik

bank af norske miniputter

dronning elizabeth smiler
Kongelige

Dronningen har

været indlagt

krøllet valgplakat
Nyheder

Ups: Valgplakater

opløses i regnen

politiafspærring på gade i mexico
Nyheder

To turister dræbt

i bandekrig 

par smiler
Nyheder

Brian Laundrie

fundet død 

james bond
Film og TV

Vild succes:

Alle elsker James Bond

Thailand
Nyheder

Thailand: Åbner for vaccinerede danskere 

asta
Kendte

Vild med dans-kæreste: Ramt af angst

dino
Nyheder

Skelet af kæmpedino:

Solgt for 50 millioner

Radio Laud
Underholdning

Radio Loud vil hedde 24syv

Andreas Jessen
Kendte

Dansk skuespiller

scorer stor rolle

Markbrande syrien
Nyheder

Syrien: 24 henrettet for naturbrande

Nyheder

Nu kommer de første ejendomsvurderinger 

corona
Nyheder

Corona-pille måske på vej

vild med dans
Kendte

Vild med dans:

De ryger ud

cihgaretter
Krimi

Fire års fængsel og 71 millioner i bøde

Nyheder

USA og Danmark:

Styrker militært samarbejde

et liolle insekt på et gulv
Dyreliv

Pas på:

Nyt skadedyr spreder sig med lynets hast

en stikkontakt
Nyheder

Danskerne frygter stigende elpriser

To midaldrende politimænd taler ved et pressemøde
Krimi

Politi finder ligdele i sag om drab på 22-årig

Aber på en trappe i Indien
Helt vildt

Mand dør da aber kaster mursten efter ham

to ben med to forskellige sko på fødderne
Sundhed

Gnaver skoen? Sådan undgår du at få vabler

Portræt af gråhåret dame
Kendte

Kræftfrie Andrea Elisabeth Rudolph bliver vært

En SUV foran en trappe
Biler

Tesla buldrer derudaf 

En mørkhåret kvinde smiler
Kongelige

Meghan Markle vil have betalt barsel 

Trump råber ud med hånden i vejret
Nyheder

Donald Trump laver sit eget sociale medie

Isbjerg i fjord
Nyheder

Forskere leder efter diamanter på Grønlands havbund

skilt med skovskidning forbudt
Nyheder

Nye skilte skal stoppe skovskidere

Den lettiske premierminister, Krišjanis Karinš
Corona

Voldsom smittestigning:

Europæisk land lukker

ned i fire uger

Scene fra the wire
Film og TV

Her er årtusindets bedste TV-serie

Nyheder

Bortvist elev tilstår 17 drab

Jair Bolsonaro
Nyheder

Dropper drabsanklager mod præsident

brugte ting
Nyheder

Brugte møbler hitter - men bordet fanger

tre kvinder poserer ved galla
Kendte

Diamantdronningen:

Køb mine børn

dronning elizabeth smiler
Kongelige

Fik nej fra lægen:

Dronningen aflyser

Sport

Jeanette Ottesen:

Undskyld, jeg ramte forbi

Politi og redningsmandskab til stede ved å
Krimi

Død kvinde

fundet i å 

villa set udefra
Livsstil

Tre af landets dyreste

villaer - langt fra

hovedstaden

manu sareen smiler
Kendte

Flere kendisser

deler frække fantasier