Tony Blair starter fredstur i Tyrkiet
Den britiske premierminister Tony Blair starter sin fredstur i Mellemøsten med et besøg i Tyrkiet for at vise sin støtte til landets optagelse i EU.

Fredag aften landede Tony Blair i Ankara. Den engelske premierminister kom direkte fra Bruxelles, hvor han havde deltaget i EU?s to dages topmøde.

Det var ikke ubetinget gode nyheder Blair havde med til sine tyrkiske værter. Ved EU-topmødet var de europæiske stats- og regeringschefer nemlig blevet enige om midlertidigt at afbryde optagelsesforhandlingerne med Tyrkiet på grund af en handelsstrid med Cypern. EU?s ledere gav dog udtryk for, at de støtter udvidelsen af EU, hvis kandidatlandene imødekommer optagelseskravene.

London er varm fortaler for Tyrkiets optagelse i EU, og det forventes, at Tony Blair vil gentage sin regerings støtte til Tyrkiets reformprogram, når han møder Tyrkiets premierminister Recep Tayyip Erdogan fredag aften. I forbindelse med sin støtte til Tyrkiet har Blair fremhævet Tyrkiets store strategiske betydning som brohoved til Mellemøsten.

Besøget i Tyrkiet er kun Tony Blairs første stop på en rundtur i Mellemøsten, der skal sætte gang i den faslåste israelsk-palæstinensiske fredsproces. Hans tur i Mellemøsten finder sted kun ni dage efter at Baker-rapporten udkom. Et af de centrale forslag i rapporten er, at der skal bruges flere kræfter på at skabe fred mellem israel og palæstinenserne, hvis man skal stoppe volden i Irak.

Tony Blair forlader sin post som premierminister i løbet af de næste ni månder, og han håber tydeligvis også på, at han ved at fremme fredsprocessen i Mellemsøsten kan sikre sig et positivt politisk eftermægle.