Blogindlæg Togfører: Hvad er der galt i rige Danmark, når toget bruges som varmestue?

Mit navn er Jesper Guldbrandsen, jeg arbejder til daglig som togfører hos de danske statsbaner. Det som får mig til tasterne er uretfærdighed overfor lønmodtageren. Igennem de sidste par år er mit hjerte også begyndt at banke for vores fælles kollektive trafik, som i stigende grad bliver privatiseret med store konsekvenser for brugerne.

I DAG handler det om at hygge sig med familien, børnene kan næste ikke vente til, at de skal åbne alle gaverne. Minutter føles som timer og timer som dage. De voksne stresser det meste af dagen, maden skal være helt perfekt og tøjet skal stryges og sidde helt rigtigt.

Omkring spisetid sænker roen sig, børnene ved at efter maden går det løs, de voksne ved at maden ikke blev helt perfekt, men der kan vi ikke ændre på nu.

Det er ihvertfald sådan, jeg har oplevet julen 33 gange nu, og jeg elsker det! Hele dagen er fyldt med traditioner.

FOR EN lille men stødt stigende gruppe mennesker handler vinter og jul om overlevelse, dem vil jeg bede dig om at sende en positiv tanke på en dag som i dag.

Igennem mit arbejde som togfører møder jeg hele Danmark, her i de kolde vintermåneder møder jeg også mennesker som er usynlige for de fleste.

Sidste vinter var virkelig kold, her oplevede jeg flere gange, at hjemløse steg ombord uden noget formål med deres rejse. De bad om en kontrolafgift til så langt som toget kørte, særligt en episode glemmer jeg ikke.

VI SKULLE fra Århus til Københavns Lufthavn, straks efter afgang fra Århus opdagede jeg vi havde en atypisk passager med. Hans tøj var aldrig blevet vasket, det var ødelagt og hans sko var ikke-eksisterende, hans fødder var sorte, det var umuligt at se, hvad der var sokker, sko og tæer.

Jeg kunne mærke på mig selv og de andre passagerer, at der var en forventning om, at jeg skulle gøre noget ved denne situation, jeg stod et øjeblik og blev enig med mig selv om, at jeg på ingen måde kunne forsvare at sætte ham af i den kulde, så han fik sin kontrolafgift og faldt straks i søvn.

MEN TOGET er jo ikke en varmestue, så hvad er der galt i rigt land som Danmark, når vi tillader, at nogen mennesker lever sådan?

De hjemløse bliver yngre og yngre, tallet er stigende i de store byer.

Mens politikerne trækker tiden, og håber problemet løser sig selv, så vil jeg bede om din opmærksomhed, her i kulden kan du hjælpe ved at gøre ganske lidt.

ALT SOM kan varme skiundertøj, hue, handsker, jakker osv. hvad end i har liggende på loftet eller i bunden af skabet - alt kan bruges, aflever det på det lokale herberg.

Alternativt kan du støtte Hus Forbi med 20 kr. - sms HJEMLØS til 1414.

Afslutningsvis vil jeg bare takke for din opmærksomhed og ønske dig en fantastisk aften, hvorend du tilbringer den: på arbejde, fejrer jul eller noget helt tredje.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.