Tørke giver Balkan-lande økonomiske tæsk
På Balkan er høsten tabt på grund af rekordhøje temperaturer. Bosnien har målt sin varmeste sommer nogensinde.

Myndighederne i Bosnien har slået alarm, efter en hedebølge har skabt de højeste temperaturer, Balkan-landet nogensinde har registreret.

Nogle steder har kviksølvet været oppe at vende på 47 grader, og de tre sommermåneder - juni, juli og august - har været de varmeste, der er målt i de 120 år, meteorologerne har ført statistik.

Landmændene river sig i håret over hedebølgen, som har op mod 80 procent af afgrøderne på markerne.

For de bosniske landmænd har varmen medført et økonomisk tab på næsten seks milliarder kroner - enorme summer i et land, hvor hver femte er ansat i landbruget, der udgør 10 procent af økonomien.

I nabolandet Serbien, hvor landbrug sidste år udgjorde 12 procent af bruttonationalproduktet, er det økonomiske tab opgjort til omkring det dobbelte.

I Kroatien, der har måttet opgive en høst til en værdi af omkring 1,5 milliarder kroner, har regeringen flere steder erklæret undtagelsestilstand.

- Det er en katastrofe, siger Zoltan Pinkert, en landmand i Baranja i det nordøstlige Kroatien.

- Alt så fint ud, og så kom tørken. Vi har fået under 10 procent af den regn, der plejer at komme, og 100 procent af majsen er ødelagt, siger han.

Tørke er ikke usædvanlig på Balkan, men landmændenes organisation i Bosnien siger, at de ikke har oplevet en så elendig situation siden borgerkrigen rasede fra 1992 til 1995.

Flere af de store producenter har truet med at blokere de bosniske veje og grænseovergange, hvis regeringen ikke udbetaler erstatning og gør noget for at beskytte den hjemlige produktion.

/ritzau/Reuters