Når anden og flæskestegen bæres på bordet juleaften, så skal den gerne komplementeres af nogle passende drikkevarer.
Her kan vin være en god og velsmagende løsning - hvis vinen vel at mærke passer til maden.
Det fortæller sommelier Heine Egelund og vinkyper Malene Smidt Hertz, som begge har nogle forslag til, hvilke druer og områder du bør gå efter.
Selv om det er fristende og til tider fornuftigt at holde sig til kendte rødvine som Amarone, som mange vælger i det daglige, så kan det være en god idé at gå andre veje til julebordet, lyder det fra Heine Egelund.
- I min verden er Amarone forbudt på julebordet. Disse vine med en høj sødme overdøver nemlig julemaden for meget, og du får ikke en helhedsoplevelse med maden og med vinen, siger han.
Til gengæld bør du vælge en vin i den mere tørre afdeling, da den går godt i spænd med det fede og søde i julemaden.
- Hvis vinen er tør, men stadig fyldt med en masse god frugt, så passer den godt til julemaden. En god gammel klassiker er at vælge Chateauneuf-du-Rhone, som er en frugtagtig vin, siger Heine Egelund.
Han peger også på vine fra området Cote-du-Rhone som gode makkere til flæskesteg og brun sovs.
Det samme gør vinkyper Malene Smidt Hertz, der desuden peger på Chateauneuf-du-Pape som et område, du kan spørge ind til hos vinhandleren.
Det er også vigtigt, at vinen til julebordet har den rette alkoholprocent, påpeger hun.
- Vinen må gerne have en god alkoholprocent på 13 til 15 procent, fordi fedmen i maden bliver renset væk via alkoholen, siger vinkyperen.
Det har også stor betydning for smagsoplevelsen, hvis julevinen har en høj mængde af de såkaldte tanniner, der også kendes under navnet garvesyre.
- Det handler om at vælge en vin, der er relativt lav på tannin. Det skyldes, at sødmen, der typisk er i julemaden, virker udtørrende for munden. Og det kan blive så grelt, at det kan smage helt metallisk, hvis tanninindholdet er for højt, siger Malene Smidt Hertz.
Du kan ikke se på rødvinen, om indholdet af tannin er højt eller lavt. Det kan du til gengæld spørge din lokale vinhandler om, lyder rådet fra Malene Smidt Hertz.
Er du ikke tosset med rødvin, er hvidvin også en mulighed til julebordet, fortæller Heine Egelund.
- Her ville jeg vælge en klassisk Bordeaux, fordi du har noget fylde i smagen. Men den har også en syrlig skarphed, som passer godt til fedmen fra julemaden. Den passer dog ikke så godt til den syrlige rødkål, siger han.
Helt alternativt kan du også vælge en champagne, lyder det fra Malene Smidt Hertz.
- Champagne har syren til at bære maden. Og har du en vintagechampagne, som har en god tyngde, så kan den gå langt hen ad vejen. Den må bare ikke være alt for tør - altså extra brut eller brut nature, siger Malene Smidt Hertz.
Hun slår dog fast, at det er et eksklusivt valg at vælge vintagechampagnen, da de typisk ligger i et prisleje mellem 350 og 450 kroner.
/ritzau fokus/
Af Mathias Sinius Mølgaard, Ritzau FOKUS