Tømmermænd gør dig deprimeret
Pas på med snapsen, når du er til julefrokost. For alkohol og tømmermænd kan gøre dig deprimeret dagen derpå ? vejen frem er at spise bananer.

December måned handler ikke kun om jul og Jesus. Den handler i lige så høj grad om alkohol. For når december står for døren, har vi også en undskyldning for at hælde anseelige mængder alkohol i os til diverse julefrokoster.

Mange har prøvet at vågne op dagen derpå og - udover hovedpine og kvalme - have en depressionslignende følelse i kroppen, som får én til blot at trække dynen længere over hovedet og håbe på, at dagen forsvinder af sig selv.

Men det behøver ikke kun at handle om dårlig samvittighed over flirten med den forkerte eller den pinlige bevidsthed om, at man nåede at brække sig foran alle kollegerne eller svine chefen til.

»Alt det kunstige, vi putter i hjernen, har den dejlige bieffekt, at man bagefter betaler ved at få en ned-periode. For når hjernen får tilført et kunstigt stof, så stopper den med at producere det selv. Derfor er det stof væk i hjernen, indtil hjernen selv begynder at producere stoffet igen, og derfor betaler man ofte selv i kraft af depressionslignende følelser,« fortæller Thomas Raab, der er videnskabsskribent og ekspert i hjerner.

Forskning peger i retning af, at de mest interessante stoffer i denne sammenhæng er dopamin og serotonin. Alkohol kan nemlig give en kunstigt øget serotonin og dopaminaktivitet, som umiddelbart får én til at føle sig fantastisk, men som kommer til at mangle i hjernen, når festen er slut.

Og især folk med tendens til depressioner skal holde sig fra alkohol, forklarer Lars Kessing, der er professor i psykiatri på Rigshospitalet.

»Der sker nogle ændringer i hjernen, når man drikker alkohol. Det er en simpel forklaring, men der er noget, der tyder på at stresshormonet cortisol hænger sammen med indholdet af serotonin og dopamin i hjernen, da de stoffer styres af cortisolsystemet. Og depressive patienter har et øget indhold af cortisol,« forklarer Lars Kessing, men peger på, at det ofte er ved mere længerevarende misbrug af alkohol.

Hvis humøret skal reddes dagen derpå, kan du eventuelt prøve at spise de rigtige fødevarer. Det skal bare ikke være med nye mængder af alkohol. Du skal i stedet spise bananer. Bananer har nemlig et højt indhold af hurtigt optagelige kulhydrater og samtidig et lavt indhold af protein. Den kombination gør, at bananer er effektive til at øge hjernens indhold af signalstoffet serotonin. Bananer virker på den måde som en mild form for lykkepiller.