Todi vil sende Fremad Amager i Superliga

Fodbold

Den tidligere FC Københavnangriber, færingen Todi Jónsson, har sammen med en række færøske investorer overtaget Fremad Amager. Det klare mål er Superliga inden for tre år.

De har travlt ude på Amager i øjeblikket. Rigtig travlt. I sidste overtog fire færøske investorer med den tidligere FC København-angriber Todi Jónsson i spidsen aktiemajoriteten i førstedivisionsklubben Fremad Amager.

Målsætningen er klar: klubben skal op i Superligaen og gerne bide skeer med hovedstadens sværvægtere, FC København og Brøndby. I løbet af tre sæsoner.

Det lyder ikke umuligt at rykke et enkelt niveau op på tre år, men målsætningen må betegnes som ambitiøs. For Todi Jónsson og hans medsammensvorne har reelt blot overtaget et fodboldhold uden Superligaklasse og et lille, udtjent klubhus, der endda er ejet af klubbens amatørafdeling.

»Klubben er ikke så stærk i øjeblikket, så vi presser os selv lidt ved at sige tre år. Selvfølgelig er det en drøm, men vi mener helt klart, at det er realistisk, selv om det bliver op ad bakke og hårdt arbejde« siger Todi Jónsson, der har budt inden for på sit kontor i klubhuset på Sundbyvestervej. Omgivelser, der mere emmer af fritidsklub end af kommende Superligaklub.

Det ved Jónsson godt.

»Jeg synes ikke, vi skal tage fotos her. Det vil give et dårligt indtryk. Ja, udenfor er en god ide,« lyder det fra stolen bag skrivebordet, da Jónsson bliver bedt om at stille op til et foto.

Nyt stadion

Men der skal ske ting og sager i løbet af kort tid. Klubben skal hurtigst muligt have bygget et stadion med plads til 10.000-20.000 tilskuere, og når organisation er helt på plads, skal der hentes forstærkninger til holdet.

Foreløbig er Nicolai Kaas-Heilmann headhuntet hos rivalerne HIK til en plads i direktørstolen, og han skal sammen med Todi Jónsson og en sælger udgøre den daglige organisation i første omgang.

Måske ikke prangende, men det er vigtigt for de nybagte klubejere, at projektet trods den travle tidsplan ikke løber løbsk og ender i en konkurs.

For selv om Todi Jónsson ikke vil ud med, hvor stor en del af kagen, han har købt, og hvad prisen har været, lægger han ikke skjul på, at han personligt har en del på spil økonomisk. Og at investeringen i FC Amager netop også er en investering.

Den færøske forbindelse

Todi Jónsson og de andre klubejere har boet i Danmark de seneste 15 år, men båndene er stærke hjem til Færøerne. I dag præsenterer klubben sine visioner for den færøske presse, og der er varm interesse for projektet fra landets erhvervsliv, som allerede er klar til at poste penge i et projekt, der skal udvikle færøske fodboldsspillere på amagerkansk grund. Planen er at hente 3-4 helt unge spillere fra klippeøerne til Fremad Amager, udvikle dem og sælge dem videre efter nogle år.

Gammel måltyv

En enkelt færing kan dog vise sig at sætte et solidt aftryk på Fremad Amager allerede i foråret. Håret på 35-årige Todi Jónssons hoved har godt nok fået et gråligt skær, og han har stort set ikke rørt en bold, siden han i november sidste år af familiære årsager valgte at få sin kontrakt ophævet i norske Start.

Men færingen med den veludviklede evne til at lunte småsøvningt rundt det meste af en kamp for pludselig at hugge en bold i nettet er ikke helt færdig med at spille fodbold.

»Jeg har sagt, at jeg stiller mig til rådighed før førsteholdet, hvis der kommer skader eller formsvigt, eller træneren ønsker at jeg spiller. Men jeg vil ikke stå i vejen for andres udvikling og karrieremuligheder. Jeg er blevet 35 år, og min karriere synger på sidste vers. Jeg har ligget stille i fire måneder, og det kan man godt se. Men jeg har været på det her niveau i snart 15 år, så det vender hurtigt tilbage,« siger han.

faktaboks

Stiftet i 1910

Træner: Peer F. Hansen

Seneste placering: 5. plads i 1. div.

Hjemmebane: Sundby Idrætspark

Seneste tilskuertal: 790

Nyheder

Drab i Fredericia: 

Politiet zoomer ind

to mænd