To mænd har fredag fået mildnet straffen i en usædvanlig sag om bestikkelse.
Østre Landsret har bestemt, at mændene skal udføre samfundstjeneste i stedet for ubetinget fængsel. Den ene var ansat i Københavns Kommune, den anden arbejdede i DSB.
Uberettiget modtog de og bad om udstyr fra it-leverandøren Atea.
Tidligere i forløbet mente Retten i Glostrup, at der ikke kunne være tale om samfundstjeneste på grund af sagernes grovhed.
I december idømte byretten den 52-årige mand, der har haft en ledende stilling i Københavns Kommune, ubetinget fængsel i fire måneder.
Men landsretten nedsætter værdien af gaverne fra cirka 44.000 kroner til mindst 24.000 kroner.
Og resultatet er en straf på fængsel i 40 dage, som gøres betinget af, at han udfører samfundstjeneste i 60 timer.
Den daværende DSB-leder, der er 50 år, blev smurt med udstyr for mindst 15.000 kroner.
Byretten idømte ham ubetinget fængsel i 60 dage, men landsretten har ændret resultatet til 30 dages fængsel, der gøres betinget af, at han udfører samfundstjeneste i 40 timer.
Sagen har været et stort pres for de tiltalte. Den ene har tårer i øjnene ved domsafsigelsen fredag eftermiddag. Forholdene blev begået for flere år siden, nemlig fra 2010 til 2012.
I landsretten har Bagmandspolitiet igen krævet ubetinget frihedsstraf. Alligevel melder anklageren, at han er tilfreds.
- Jeg hæfter mig ved, at de er fundet skyldige, og at vi har været i stand til præsentere de tilstrækkelige beviser, siger senioranklager Jørn Thostrup.
- Retten har haft en lidt mildere vurdering af strafudmålingen, men en dom med samfundstjeneste er en hård sanktion, siger han.
Forsvareren for de to dømte siger:
- Jeg havde helst set en frifindelse. Men når det ikke er sket, er jeg ganske godt tilfreds med, at der er tale om en væsentlig ændring af byrettens dom, siger advokat Peter Trudsø.
De to mænd sad i ledende stillinger, og derfor kan landsretten ikke kun idømme dem en rent betinget dom, lyder det fra retsformanden, landsdommer Bo Østergaard, ved domsafsigelsen.
I øvrigt kommer turen i en langt alvorligere straffesag snart til Atea, tidligere topfigurer i selskabet og flere offentligt ansatte it-chefer.
Her hævder Bagmandspolitiet, at der er tale om et udbytte på mere end en million kroner. Smørelsen bestod for eksempel af rejser til Formel 1-løb i Dubai og til Las Vegas samt gourmetmiddage på fornemme restauranter.
Det ventes, at den kommende straffesag vil strække sig over mere end 30 retsmøder.
/ritzau/