Hærværk mod jødiske grave: Nynazist anholdt
Over 80 gravstene er blevet overmalet med grafitti - ligesom flere gravstene er blevet væltet (Foto: Scanpix)
Den ene af de to anholdte i sagen viser sig at være ledende medlem i en nynazistisk forening.

To mænd er blevet anholdt for weekendens hærværk mod en jødisk kirkegård i Randers, oplyser Østjyllands Politi onsdag.

Mændene sigtes for overtrædelse af straffelovens såkaldte racismeparagraf og for hærværk.

En anklager vil onsdag eftermiddag anmode Retten i Randers om at varetægtsfængsle mændene, der er fra Randers og Hobro, oplyser politiet i en pressemeddelelse.

Sigtelsen drejer sig dels om hærværk på Randers Østre Kirkegård natten mellem fredag og lørdag, hvor i alt 84 gravsten blev overhældt med grøn maling. Og dels for samme nats hærværk mod en bygning i Randers, hvor der blev kastet sort og grøn maling mod ejendommens facade.

Roste hærværket

Nu viser det sig, at den ene af de to anholdte - den 38-årige er Jacob Villum Andersen, der er ledende medlem i den nynazistiske forening Den Nordiske Modstandsbevægelse. Og at han ovenikøbet har udtalt sig om hærværket.

-  Vi synes, det er positivt, at folk omsider er begyndt at vågne op til en erkendelse af, at magtjøder og jødisk infiltration i samfundet er yderst skadelig og uønsket, og vi har forståelse for, at personer skaber opmærksomhed omkring dette fremmede, undergravende element i samfundet ved at gennemføre eksempelvis en klistermærkeaktion på årsdagen for Krystalnatten, skrev han i en udtalelse til TV2 Østjylland tidligere på ugen.

Begge nægter sig skyldige i anklagerne. Nåede de at sige, før dørene til retten blev lukket.

Mangler vidner

Politiet efterlyser fortsat henvendelser fra vidner i sagen.

Samtidig med hærværket i Randers oplevede flere jøder i Silkeborg, Aarhus, Aalborg og København at få klistret stjerner kendt fra nazitiden på deres postkasser. Der var også hærværk mod jøder i Sverige.

Forbrydelserne er sket på årsdagen for Krystalnatten i Nazityskland, og politiet har informeret Politiets Efterretningstjeneste om sagerne, oplyste en politiinspektør forleden.

Der er formentlig tale om en koordineret magtdemonstration, har den svenske forsker Magnus Ranstorp udtalt til til dagbladet Information.

- Med det her prøver de at vise, at de er stærke i alle lande, sagde han om gerningsmændene, som muligvis kan knyttes til en gruppe, som kalder sig Den Nordiske Modstandsbevægelse.

På et af gerningsstederne er der skrevet "nordfront.dk", som netop er gruppens hjemmeside. Her omtales den som en nationalsocialistisk kamporganisation.

I en artikel på organisationens hjemmeside beskrives Adolf Hitler som en "kunstner, politiker, forfatter, feltherre og folkeleder".

Krystalnatten fandt sted natten mellem 9. og 10. november i 1938, hvor flere jøder blev dræbt af nazisterne.

Navnet henviser til de store mængder af glas fra knuste butiksruder, der lå i natten og glimtede som krystaller.

/ritzau/

via Listen To News