To danske soldater såret i hævnaktion i Irak
Det kan ikke udelukkes, at der var tale om et hævnangreb, da to danske soldater blev lettere såret i Irak.

Hærens Operative Kommando kan ikke udelukke, at angrebet, som søndag sårede to danske soldater, hænger sammen med, at danske og britiske soldater fredag gennemførte en større operation i Al Hartha i Irak, hvor der blev beslaglagt store mængder af ammunition, sprængstoffer og våben.

»Under operationen fredag nat blev flere formodede fremtrædende medlemmer af en militsgruppe tilbageholdt. Det var en større operation, hvor danske og britiske soldater deltog. Derfor kan angrebet søndag have sammenhæng med operationen,« siger oberst Per Mikkelsen, chef for Den Danske Bataljon i Irak.

Det var en deling fra panserinfaterikompagniet på en patrulje i Al Hartha, som blev udsat for angrebet. Da delingen var ved at krydse Quarmat Ali Broen, blev den beskudt ude på broen, først med håndvåben og bagefter med et panserværnsvåben. Raketten ramte dog hverken personer eller køretøjer.

Først besvarede delingen ilden, men holdt hurtigt inde med at skyde, da tilstedeværelsen af mange civile gjorde det for svært at skelne mellem angribere og uskyldige civile, der blot kom for at se på.

Under angrebet blev den ene danske soldat blev ramt i halsen. Den anden blev ramt i armen. Den umiddelbare vurdering var, at den første soldat var hårdt såret, men det blev kort tid efter ankomsten til felthospitalet ændret til, at soldaten var lettere såret. Det vil sige uden for livsfare.

»Begge soldaters tilstand vurderes som værende stabil. De er nu under lægebehandling,« siger overlæge ved Den Danske Bataljon, Søren Derving.

Begge soldater er under behandling på felthospitalet på Shaiba Log Base, hvor den danske lejr, Camp Danevang, også ligger. De pårørende til de to soldater er underrettet.

Heldigvis var der en gruppe fra sanitetsdelingen med på patruljen. En læge og de øvrige medlemmer af sanitetsgruppen kunne derfor hurtigt efter angrebet behandle de sårede. En helikopter blev tilkaldt, og de sårede ankom til felthospitalet på Shaiba Log Base inden for en time efter angrebet.

Patruljen søndag var den første for det danske panserinfanterikompagni i området efter i operationen fredag. Al Hartha er panserinfanterikompagniets ansvarsområde, og det er der, de til dagligt patruljerer.

»Det er vigtigt, også efter en stor operation, at vi fortsætter vores almindelige arbejde. Når vi tager ind til Al Hartha, er det for, at vi kan opretholde den gode kontakt til lokalbefolkningen, og for eksempel forklare dem, hvad det var for en operation, vi gennemførte og hvorfor,« siger oberst Per Mikkelsen.