Tjernobyloffer er lykkelig for guldmedalje ved vinter-PL
Oksana Masters vandt onsdag guld i 1,1 kilometer siddende langrend. Foto: Jung Yeon-je/AFP
Oksana Masters vandt onsdag PL-guld for første gang ved de paralympiske lege i Pyeongchang.

Oksana Masters blev født med seks tæer på hver fod. Hun havde ingen tommelfingre, men fem sammenhængende fingre på hver hånd og et venstreben, der var væsentligt kortere end det højre.

Masters blev født i Ukraine, der dengang var en del af Sovjetunionen, og de medfødte misdannelser var en konsekvens af atomulykken i Tjernobyl, selv om hun først blev født godt tre år efter katastrofen.

Siden blev hun bortadopteret til USA, og under amerikansk flag vandt hun onsdag guld for første gang ved de paralympiske lege i Pyeongchang i disciplinen 1,1 kilometer siddende langrend.

- Jeg er fuld af lykke og eufori lige nu. Jeg har jagtet guld i så lang tid, siger 28-årige Oksana Masters ifølge nyhedsbureauet AFP og fortsætter:

- Det er den mest fantastiske medalje i min karriere.

Reaktor fire eksploderede på atomkraftværket i Tjernobyl under en sikkerhedstest natten til 26. april 1986, og området har været anset som ubeboeligt lige siden af de ukrainske myndigheder.

Efter at Masters blev født, blev begge hendes ben amputeret, og hendes hænder var også under kniven ad flere omgange.

De mange operationer har dog ikke forhindret Masters i at få en stor sportslig karriere. Tværtimod var onsdagens guldmedalje kulminationen på en række store præstationer ved de paralympiske lege.

- Jeg er så glad for, at jeg har kunnet bruge alle de ting, jeg var igennem, da jeg var yngre, til noget positivt, siger hun.

Ved vinter-PL i Sotji i 2014 fik hun sølv i 12 kilometer siddende langrend og bronze på fem kilometer.

Ved vinterlegene i Sydkorea har hun foruden guldmedaljen vundet sølv i seks kilometer siddende skiskydning og bronze i 12 kilometer siddende langrend.

Det ukrainsk-amerikanske multitalent vandt desuden bronze ved de paralympiske sommerlege i London i 2012 i roning.

/ritzau/