Tjekkiets svar på Donald Trump bliver premierminister
Tjekkiets præsident, Milos Zeman, (th.) taler med pressen, efter at han har udnævnt rigmanden og lederen af protestpartiet ANO, Andrej Babis, (tv.) til ny premierminister. Foto: David W Cerny/Reuters
Andrej Babis er som Donald Trump gået fra at være en velhavende forretningsmand til politiker.

Tjekkiets præsident, Milos Zeman, har ifølge Reuters udnævnt lederen af protestpartiet ANO, rigmanden Andrej Babis, til ny premierminister. Ved valget i oktober fik partiet 29,6 procent af stemmerne og blev med længder det største parti.

Babis er langt fra sikker på at kunne sikre sig et flertal i parlamentet til sin mindretalsregering, som kun består af hans eget parti. Der venter ham et mistillidsvotum i midten af januar.

En regering vil blive udpeget og indsat 13. december, så Babis kan deltage i EU's topmøde den følgende dag.

Babis er Tjekkiets næstrigeste mand. Ligesom den amerikanske præsident, Donald Trump, er Babis gået fra at være rig forretningsmand til politiker.

Han er steget i popularitet på et løfte om at tage magten fra traditionelle partier, investere aktivt i Tjekkiet og holde flygtninge ude af landet.

ANO har fået stigende tilslutning de seneste måneder, selv om det i forhold til andre lande i Europa går godt i Tjekkiet.

Partiet har vundet støtte fra både den klassiske højre- og venstrefløj med løfter om at sætte skatten ned, erstatte korrupte politikere, forsegle Europas grænser og forhindre, at der kommer en eneste flygtning ind i landet.

Landet har både en positiv økonomisk vækst og den laveste arbejdsløshedsrate i EU.

Selv om immigration til Tjekkiet er nærmest ikkeeksisterende, har emnet spillet en central rolle i valgkampen. Nærmest alle partier har haft som løfte at bekæmpe indvandring.

/ritzau/Reuters