Tjek om dit ægteskab vil holde hele livet
Holder dit forhold hele livet? Her får du nogle råd til, hvordan du forbedrer chancerne for at få et holdbart ægteskab. Colourbox
Selv om det kan virke uoverskueligt og til tider håbløst, så er det faktisk muligt at få et livslangt parforhold. Her får du opskriften.

Lene Rode, SØNDAG, Aller Media

Selv om der findes mange andre måder at leve - og leve godt - på, så er sand kærlighed, til døden os skiller, stadig det ultimative ideal for de fleste. Men hvorfor er det så, at halvdelen af os skilt? Eller endnu mere interessant: Hvad gør de, der bliver sammen - på den lykkelige måde?

Igennem de seneste 20 år har forskere gennemført en række studier af spørgsmålet: Hvilken adfærd har de par, som det lykkes for at blive i forholdet, sammenlignet med de par, hvis forhold går i stykker?

Læs på Søndag.dk, hvorfor sex bliver bedre med alderen.

Og det kan man heldigvis sige ret præcist, fortæller psykolog og parterapeut Jette Simon.

- Den amerikanske psykologiprofessor og ekspert i parforhold John Gottman har identificeret konkrete områder i forhold til, hvordan de par, der holder sammen, adskiller sig fra dem, der ikke gør. Faktisk kan man via de områder forudsige med 94 procent nøjagtighed, hvilke par der ender med at blive skilt, forklarer hun.

Jette Simon beskriver her de otte former for kritisk adfærd, der forudsiger parforholdets overlevelsesmuligheder sådan her.

Læs på Søndag.dk om fire veje til et lykkeligt ægteskab.

1. Kend hinandens verdener

Forskellen på de par, der lykkes, og de par, der mislykkes, ligger i, hvor meget de to partnere kender til hinandens verdener. Kender din partner dine aktuelle bekymringer, dine største årsager til stress i øjeblikket, til dine gode og dårlige stunder i løbet af dagen og i går? Ved han, hvad du plejer at tænke på på vej hjem fra arbejde? Hvorvidt partnerne giver sig tid til at sætte sig ind i små detaljer af hinandens verdener, er faktisk med til at forudbestemme graden af succes i ægteskabet.

2. Husk det positive

Når tæt knyttede partnere er vrede på hinanden, undervurderer de de positive ting i deres forhold med 50 pct. sammenlignet med objektive iagttagere, som ser på videooptagelser af parrets samspil. Og hvis de virkelig lægger mærke til positive adfærdstræk, så vil de ofte undlade at anerkende dem. En afgørende forskel på ægteskaber, der lykkes, og ægteskaber, der ikke lykkes, er, om partnerne lægger mærke til og anerkender de små positive ting. De succesrige par husker og drøfter også mere hyppigt positive erindringer.

3. Ræk ud

Mennesker, som iværksætter små handlinger, der udtrykker omsorg og interesse, uden at der er skjulte interesser indblandet, har meget større sandsynlighed for at forblive i et lykkeligt parforhold end dem, som glemmer den slags små handlinger. De succesrige partnere sørger i det hele taget for en hyppigere etablering af kontakt med partneren, ligesom de er bedre til at reagere på de små udspil fra deres partnere. Den, som giver sig selv lov til at tage imod kærlig omsorg fra sin partner, og som også selv giver kærlig omsorg, skaber følelsesmæssige bånd, der er væsentlige for parforholdet. Og så giver det en højere grad af velvære for den enkelte.

4. Brug vi-formen

Nært tilknyttede partnere med succes i deres forhold planlægger deres liv sammen i stedet for at være underkastet rotteræsets ubønhørlige pres eller at søge den nemmeste udvej. De taler (og undertiden skændes og diskuterer de) med hinanden, indtil de kan nå til enighed om vigtige beslutninger og prioriteringer. De planlægger det store billede i deres liv sammen, og de bestræber sig på at støtte hinandens drømme, ligesom de planlægger de små detaljer og diskuterer banale spørgsmål som: Hvornår er det bedst at lægge vores spisetider?

Læs de fire resterende adfærdsmønstre, der kan forudsige dit parforholds succes, på Søndag.dk.