Titanic-udstilling i havsnød varsler milliardauktion
3D-model af det berømte passagerskib Titanic, der forliste i den nordlige del af Atlanterhavet i 1912. Foto: Elena Duvernay/Elena Duvernay
Premier Exhibitions er på økonomisk dybt vand og vil derfor sælge ud af sin enorme samling af Titanic-ting.

Selskabet Premier Exhibitions har haft eneretten på at bjærge effekter fra det nærmest mytiske skibsvrag "Titanic". Derfor har selskabet en enorm samling af de eftertragtede objekter.

Premier Exhibitions har dog også en enorm samling regninger, der ikke er betalt, og derfor kan en stor auktion af ting fra Titanic være på trapperne. Det skriver finansmediet Bloomberg.

Auktionen skal afværge den truende konkurs, selskabet står overfor. I juni sidste år gik Premier Exhibitions og datterselskabet Titanic Inc. i konkursbeskyttelse.

Selskabet skylder kreditorer 10 millioner dollar, 67 millioner kroner. Samtidig har aktionærerne i selskabet tabt næsten alt.

I nye dokumenter indleveret til konkursretten i Florida åbner selskabet derfor for at sælge ud af samlingen for at redde selskabet og sikre aktionærerne værdi.

Samlingen består af over 5500 objekter til en estimeret værdi på 218 millioner dollar - 1,5 milliarder kroner.

Premier Exhibitions begyndte i 1987 i samarbejde med Frankrig at bjærge ting fra vraget af "Titanic", der ligger på flere kilometers dybde. Selskabet genoptog bjærgningerne i 1993 på egen hånd.

Efterfølgende har selskabet været i flere juridiske slagsmål om, hvorvidt det har retten til at bjærge ting fra "Titanic".

"Titanic" sank i 1912, da det ramte et isbjerg på sin jomfrurejse. Forliset er måske verdenshistoriens mest kendte og er blevet gengivet i utallige bøger og film, ikke mindst James Camerons blockbuster "Titanic" fra 1997.

Premier Exhibitions aktier steg markant fredag, efter den potentielle auktion kom for dagen. Oven på et totalt kollaps i aktiekursen til langt under en dollar per aktie koster en aktie nu 4,40 dollar.

Dele af samlingen har tidligere været udstillet.

/ritzau/
via Listen To News