Tirsdagens obligationer: USA-tal sendte renten op

Finansmarkederne viste tirsdag stor appetit på risiko og koncentrerede kræfterne om at sende aktierne højere, mens obligationskurserne i Nordeuropa fik lov at sive. Gode detailsalgstal fra USA forstærkede ud på eftermiddagen en i forvejen løftet stemning blandt investorerne og lagde lidt ekstra til formiddagens rentestigninger i Nordeuropa.

Økonomer var på forhånd på stikkerne, fordi det amerikanske detailsalg var faldet tre måneder på stribe, men denne gang blev økonomerne ikke skuffede, idet butikssalget voksede 0,8 pct. mod ventet 0,3 pct. Derfor gjorde det mindre, at tilbagegangen i juni blev oprevideret til 0,7 pct. fra tidligere meddelt 0,5 pct.

- Stigningen i omsætningen i juli bekræfter vores vurdering af, at afmatningen i andet kvartal har været af midlertidig karakter, hvor en forsinket effekt fra de høje energipriser i begyndelsen af året spiller en rolle. Vi tillægger kun finansiel uro fra den europæiske gældskrise en marginal effekt på det aktuelle forbrugsmønster i USA, vurderer chefanalytiker i Nykredit Ulrik Bie i en kommentar til tallene.

I USA steg renterne op til og efter statistikken, og udviklingen smittede af i Europa. Renten på den toneangivende, 10-årige, danske statsobligation, 3-21'eren, sluttede 6 basispoint højere på 1,20 pct., hvilket bragte den 10-årige rente nær ugerekord.

I Italien og Spanien faldt de 10-årige renter derimod 6 og 12 basispoint til 5,82 pct. og 6,66 pct. De sydeuropæiske renter nød igen godt af forventninger om mulige støtteopkøb af obligationer fra ECB.

Fra den europæiske nøgletalsfront var det tirsdag så som så med opmuntringer. Tyske væksttal viste en relativt afdæmpet fremgang i bruttonationalproduktet på 0,3 pct. i andet kvartal fra første kvartal, hvilket var en spids bedre end analytikerforventningerne om en stigning på 0,2 pct. ifølge Bloomberg News. Til gengæld var de tyske finansielle aktørers tillidsindikator, ZEW, en skuffelse. Forventningsindekset for august faldt til minus 25,5 fra minus 19,6 i juli.

/ritzau/FINANS

Jakob Dalskov +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk

via Listen To News