Tirsdagens obligationer: Gældskrisen holdt markedet i kvælertag

Gældskrisen i Europa holdt stædigt markederne i et kvælertag tirsdag, hvor mandagens eskalering af problemerne ikke blev mindre. Den toneangivende, danske rente steg en smule, mens presset på de gældsplagede sydeuropæiske lande stadig var tontungt.

Renten på den toneangivende, tiårige, danske rente steg med 5 basispoint til 1,01 pct., og dermed lettede lidt af købspresset. Det er dog fortsat et voldsomt lavt niveau. Mandag var der overstrømmende flugt mod sikkerhed efter nyhederne om, at Spaniens regering venter en dybere recession i 2013 end tidligere, flere regioner i landet må søge om hjælp, og at ECB ikke længere vil godtage græske statspapirer som sikkerhed.

Tirsdag blev ikke meget bedre. Catalonien rygtedes at søge hjælp, og allerede tirsdag morgen satte Moody's Tysklands udsigter for kreditvurderingen til "negative." Tirsdag eftermiddag kom det så frem, at Sicilien vil blive sat under administration og modtager en hjælpepakke på 400 mio. euro grundet likviditetsproblemer. Lyspunktet tirsdag var en succesfuld spansk obligationsudstedelse, men det kan være en af de sidste.

- Det er en desperat situation for Spanien. Markedet lukker sig langsomt for dem, og jeg tror ikke, at der er meget tvivl om, at de snart vil få behov for en international hjælpepakke, sagde obligationschef hos Smith & Wililamson Invest, Caroline Hyde, til Bloomberg News.

Renten på den toneangivende, spanske, tiårige statsobligation steg med 13 basispoint til 7,52 pct., mens den italienske ditto steg med 23 basispoint til 6,52 pct. Den tyske ækvivalent steg med 6 basispoint til 1,23 pct.

/ritzau/FINANS

Bertil Barkholt Fruelund +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk