Tirsdagens aktier: Pæne stigninger til Vestas og DSV

Efter fem dages fremgang lukkede det danske C20-indeks tirsdag 0,2 pct. lavere i niveau 484,14. Det var trods pæne stigninger til Vestas, som overraskede med foreløbige regnskabstal for andet kvartal, og til transportkoncernen DSV, som blev belønnet for fine regnskabsresultater.

Vestas var oppe at runde en stigning på hele 21 pct. - men endte dog "kun" 11,6 pct. højere i kurs 28,96 - efter de foreløbige regnskabstal og en opdatering omkring selskabets kreditfaciliteter, hvor det reelt kom frem, at selskabet ikke havde levet op til sine finansielle covenants, men at der var indgået en aftale med bankerne, som Vestas "finder tilstrækkelig til selskabets fortsatte drift på sædvanlige vilkår."

- For mig at se er det her et klart vidnesbyrd om, at Vestas er i store finansielle problemer, vurderer aktieanalytiker Jacob Pedersen fra Sydbank over for Ritzau Finans.

Om det så er midlertidigt, fordi selskabet havde et meget dårligt tredje og fjerde kvartal i 2011 og et dårligt resultat i første kvartal 2012 - samt nu også et dårligt andet kvartal på pengestrømme - er selvfølgelig et godt spørgsmål, tilføjer analytikeren.

- Det er kun de næste kvartaler, der kan vise, om Vestas kommer tilbage på sporet. Ud fra det, de har af ordrebeholdning, og hvad der skal eksekveres de næste kvartaler, så er der alle muligheder for, at det lykkes. Men vi har altså også set skuffelserne nærmest stå i kø fra Vestas' side, siger Jacob Pedersen endvidere.

At aktien alligevel steg tilskriver han, at nogle havde frygtet, at selskabet skulle ud at foretage en aktieemission på helt kort sigt.

Transportvirksomheden DSV leverede et godt regnskab for andet kvartal, hvilket blev belønnet med en stigning på 5,6 pct. til kurs 129,90.

- DSV leverer varen med nogle fornuftige regnskabstal. Omkostningerne er under kontrol, og de er i stand til at komme med et nyt aktietilbagekøbsprogram som ventet. Der er ikke noget slinger i valsen fra DSV, hvilket man ellers godt kunne have frygtet på grund af krisen i Europa, siger Jesper Bamberger, aktierådgiver hos Nordea, til Ritzau Finans.

Carlsberg faldt derimod 5,4 pct. til kurs 490,30 efter regnskabet fra den belgisk-amerikanske bryggerikoncern AB Inbev, som oplevede en skuffende udvikling på de russiske marked, hvor selskabet har Carlsberg som sin største konkurrent. Der var endvidere skriverier om, at Ruslands præsident, Vladimir Putin, vil foreslå et nyt løft i afgifterne på øl i landet.

- Hvis der kommer yderligere stigninger af de russiske afgifter, spænder det helt klart ben for de ellers store forventninger, der har været til præstationen på det russiske marked i 2012. Man er begyndt at se lidt lysere på udviklingen i Rusland, og Carlsberg har lovet, at Rusland vil begynde at vise vækst i 2012 efter en lidt sløj periode, siger Stig Nymann, Carlsberg-analytiker hos Alm. Brand Markets, til Ritzau Finans.

/ritzau/FINANS

Flemming Thestrup Andersen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk