Tirsdagens aktier: Novo skyggede for positiv tendens

Det danske marked kunne tirsdag ikke at holde trit med det øvrige Europa, da kursfald til indekstunge Novo Nordisk skyggede for en overvejende positiv stemning blandt de største, danske aktier. I Europa klyngede investorerne sig igen til håbet om, at ECB ender med at få lov til at købe statspapirer fra de mest gældstyngede lande i euroregionen med henblik på at sænke landenes låneomkostninger.

- Det har været en forrygende periode de seneste omkring seks-syv uger, og det er en kombination af flere ting. Skal man sætte en finger på regnskaberne, skuffede toplinjen, og det er toplinjen, som skal skabe jobs, men bundlinjen har overrasket til den positive side, og det trækker op. Samtidig er der efter meldingerne fra Mario Draghi en stor tiltro til, at centralbankerne vil gøre noget, siger Ole Kjær Jensen, afdelingschef i Sydbank, til Ritzau Finans som forklaring på de europæiske aktiers seneste optur.

Draghi udtalte i starten af august, at ECB måske vil opkøbe statsobligationer sammen med regionens hjælpefonde, og Tyskland, der har været meget skeptisk, synes at have åbnet døren på klem herfor. Det har været med til at trække aktierne op i Europa, samtidig med at renterne er faldet i Italien og Spanien.

- Men der skal noget ekstraordinært til for at trække aktierne yderligere op, vurderer Ole Kjær Jensen.

Han forudser stor fokus på mødet i Jackson Hole 31. august til 1. september mellem verdens største økonomiers centralbankchefer samt de udtalelser, der ventes at kommer nu, da sommerferien slutter.

- Nu begynder udtalelserne at komme igen, og så må vi se, hvordan markedet tolker dem. Det, der er lidt bekymrende, er, at vi ikke rigtig ser en øget omsætning på aktiemarkedet, selvom aktierne er steget. Det tyder på, at der stadig er noget tilbageholdenhed stigningerne til trods, vurderer Ole Kjær Jensen.

Selvom 14 ud af aktierne i C20 tirsdag lukkede i positivt terræn, faldt eliteindekset samlet set med 0,1 pct. til niveau 494,14. Årsagen var ikke mindst et fald i indekstunge Novo Nordisk på 1,4 pct. til kurs 931,5, samt at defensive aktier som Chr. Hansen, Lundbeck og TDC ligeledes sluttede en anelse lavere. I Europa lå det franske, britiske og tyske marked ved 17-tiden til plusser i størrelsesordenen 0,7-1,0 pct.

- Vi ser generelt en lidt øget risikolyst, og det kan være med til at trække de cykliske aktier lidt op, mens vi ser fald i nogle af de defensive aktier, siger Ole Kjær Jensen blandt andet med henvisning til Novo.

Blandt de cykliske aktier blev NKT og FLSmidth noteret for stigninger på henholdsvis 3,9 og 2,0 pct. til kurs 207 og 361,6. Mens førstnævnte steg forud for industrikoncernens halvårsregnskab fredag, fulgte FLSmidths aktie en generelt positiv stemning blandt hovedparten af de europæiske mineselskaber.

Vestas, der fremlægger sit halvårsregnskab onsdag, steg 5,6 pct. til kurs 33,94. Vestas har allerede præsenteret langt de fleste regnskabstal for andet kvartal, og derfor er det retorikken bag tallene, der træder i centrum, når vindmølleproducenten præsenterer sit halvårsregnskab onsdag morgen.

Hvordan går det med omstruktureringerne, og hvor dyre bliver de, hvor længe vil Vestas være i brud med sine forpligtelser (finansielle covenants) over for bankerne, og hvad skal der ske i USA, hvor den gunstige PTC-skatteordning står til at udløbe ved årsskiftet, er nogle af de spørgsmål, som trænger sig på.

Den første reaktion på Topdanmarks regnskab var negativ, fordi bundlinjen var lidt svagere end ventet i markedet, men aktien endte 1,9 pct. højere i kurs 1084. Regnskabet bød da også på et bedre end ventet resultat i skadeforsikring og en opjustering af både forventningerne og aktietilbagekøbsprogrammet.

DFDS faldt 8,7 pct. til kurs 277. Recessionen i Storbritannien og hård konkurrence på Den Engelske Kanal fik rederiet til at nedjustere forventningerne til driften (EBITDA) for hele 2012 med 150 mio. kr.

Også Jyske Bank aflagde regnskab, men her var spændingen til at overse, efter at banken allerede 17. juli havde løftet sløret for hovedtallene. Banken tilføjede dog, at juli har vist et resultat før skat på 251 mio. kr. Det tyder ifølge Nordea på en god start for andet halvår. Jyske Bank steg 1,7 pct. til kurs 169,8.

/ritzau/FINANS

Michael Lund +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk