Tirsdagens aktier: Novo runder børsmæssig milepæl

Efter to dage med faldende aktiekurser kom det danske marked tilbage på sporet. Risikoaversionen blev for en stund sendt i baggrunden, efter at EU's finansministre havde meddelt, at den spanske regering får et år mere til at indfri budgetkravene, og at de første 30 mia. euro til landets banksektor allerede lander ultimo juli. Det var dog en defensiv aktie, som tog rampelyset, da Novo Nordisk krydsede 500 mia. kr. i markedsværdi.

- Der er altid en vis spænding og nervøsitet forud for de her møder, og den politiske vilje til at løse nogle af de udfordringer, som vi står over for i Europa, er bare ekstremt afgørende for prisfastsættelsen af aktiemarkederne i øjeblikket, siger Anders Isager, der er aktiehandler i Jyske Bank, til Ritzau Finans.

C20-indekset steg 1,3 pct. til niveau 464,19 på en tirsdag, hvor aktiemarkederne i Europa lagde blødt ud, men støt og roligt fik mere medvind. Herhjemme førte FLSmidth an med en stigning på 3,1 pct. til kurs 337,6 sammen med A.P. Møller - Mærsk A og B med plusser på 2,6 og 2,4 pct. til kurserne 37.700 og 39.660.

Selvom Novo Nordisk med en stigning på 1,2 pct. til kurs 893,5 ikke kunne holde trit med de mest stigende aktier på fondsbørsen i København, var det alligevel Novo Nordisk, der tog de største overskrifter, da medicinalkæmpen som det første danske selskab nogensinde krydsede 500 mia. kr. i markedsværdi.

- Det er interessant, at Novo er blevet mere end 10 pct. mere værd end Statoil, som lå og kæmpede med Novo om at være det mest værdifulde selskab i Norden. Det siger noget om, at markedet søger efter defensive aktier, som leverer varen, siger Mads Zink, chefaktiehandler i Danske Bank, til Ritzau Finans.

Den værdimæssige milepæl er nået, efter at Novo Nordisks aktie på blot ti dage er gået fra kurs 820 til en kurs på den anden side af 890. Og forklaringen er altså dels det defensive islæt, der er Novo Nordisks forretning, dels at Novo Nordisk er et selskab, som altid leverer varen. Det har ifølge Mads Zink løftet kursen på et tidspunkt med nervøsitet på markederne, som "godt kan huske" sidste års nedtur i august.

Jyske Bank hævede tirsdag anbefalingen af A.P. Møller - Mærsk til "køb" fra "neutral" og betegner den løftede anbefaling som en "større anerkendelse" af den disciplin, som containerbranchen har udvist, efter at rederierne i starten af andet kvartal systematisk begyndte at hæve raterne.

- Det er i bund og grund et udtryk for, at vi mener, at de rateforhøjelser, der er gået i gennem, har overrasket markedet, samt at de har evnet at fastholde raterne på det høje niveau til trods for, at efterspørgslen måske nok har været svagere end vi havde ventet for bare tre-fire måneder siden, hedder det i bankens kommentar.

Faldende brændstofomkostninger burde sammen de højere rateniveauer give basis for et godt løft i Maersk Lines indtjening i andet kvartal, mener Jyske Bank, der forudsætter, at rederierne vil holde fast i den gode disciplin, og Maersk Line og industrien vil opleve et markant løft i indtjeningen i andet halvår. Det giver sammen med en allerede fornuftig værdiansættelse argumentet for at hæve anbefalingen, selvom branchen stadig kæmper med overkapacitet, og det makroøkonomiske billede er usikkert.

Defensive aktier som Tryg og TDC endte i den nedre del af C20 med fald på 0,4 og 1,0 pct. til kurs 331,8 og 41,02. Mens der ikke var væsentligt nyt om forsikringsaktien, fik TDC fik sin anbefaling sænket til "neutral" fra "køb" af det internationale finanshus Nomura, der også sænkede kursmålet til 50 fra 54 kr.

I bunden af C20 endte Vestas efter et fald på 5,3 pct. til kurs 26,37. Vestas, der ikke just kan betegnes som en defensiv aktie, faldt dermed ikke til ro efter turbulensen mandag, da aktien først faldt kraftigt for siden at stige på rygter om købsinteresse fra Kina, men til sidst endte i minus, da rygterne blev afvist.

/ritzau/FINANS

Michael Lund +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk

via Listen To News