Tips til at få vurderet dine antikviteter
Gemmer dit hjem mon på en værdifuld skat? Colourbox
Det kan være en jungle at finde ud af, hvor man skal gå hen, når man gerne vil have sat en pris på loppeguldet derhjemme. Antik & Auktions journalist, Mathilde Rude, der også vurderer ting for Lauritz.com, giver dig her gode tips, når du vil have vurderet dine antikviteter.

Den kinesiske vase samler bare støv øverst på hylden, og nu vil du sælge den. Men hvad skal du tage for den? Bedstemors sølvbestik er helt specielt, og nu vil du gerne vide mere om det. Men hvordan? Bliv klogere på, hvordan du får vurderet dine antikke sager og loppefund, når Antik & Auktions journalist, Mathilde Rude, der også vurderer ting for Lauritz.com, giver dig sine bud på, hvordan du får succes med vurdering af dine ting.

Gode billeder

Send billeder ind til et auktionshus og få en onlinevurdering. Husk at fotografere dit møbel, vase eller maleri fra flere vinkler, og tag gerne mange billeder. Husk også særlige detaljer og henvis til signaturer på for eksempel malerier, keramik, porcelæn og møbler. Husk, at en online-vurdering er et skøn på, hvad en ting vil kunne indbringe ved hammerslag – alt afhænger af køberne!

Fortæl historien

Skriv gerne historien om dine ting. Måske synes du, det virker ubetydeligt, at du har fået vasen af oldemor, der blev født på Ærø, men det kan være, at netop den oplysning er en ledetråd, fordi oldemor måske var ven med en kendt kunstner på øen, som gav hende den i gave, siger Mathilde Rude.

Læs også: De 6 bedste butikker med retro. Læs mere på Antik & Auktion

Mode-diller

Vurderingen er fuldstændig betinget af tid og popularitet. Selvom mahognimøbler ikke giver det store afkast i øjeblikket, kan det sagtens være, at moden vender om fem eller ti år. Hvis du er glad for dit møbel, så bo med det, til du er parat til at skille dig af med det til den sum, som du synes, at det er værd, selvom det kan tage nogle år.

Husk affektionsværdien

Husk på, at affektionsværdien ofte overstiger den økonomiske gevinst ved salg. Bliv ikke skuffet, hvis arvestykket fra mormor ikke viser sig at være en formue værd. Tænk i stedet på, at tingen måske står som kæreste eje i et andet hjem, hvor den måske stod som rod hos dig.

Er din Louis Poulsen-lampe en kopi? Læs mere på Antik & Auktion

En ekstra mening

Få gerne en second opinion på en vurdering, hvis du har en meget værdifuld genstand – på den måde kan du få et mere realistisk billede af, hvad din ting er værd.

Antikbutikker

Indehavere af antikbutikker arbejder med antikviteter hver eneste dag og er vant til at skulle vælge mellem skrammel og skatte. De ligger derfor ofte inde med en stor viden om antikviteter og deres markedsværdi. Du kan derfor tage dine ting med ned og spørge i butikken - men vær opmærksom på, at butiksindehaveren kan have en interesse i at købe dine ting – til en for ham fordelagtig pris.

Natascha Gracia, Antik og Auktion, Aller Media