Administration 

Timm Vladimir: Jeg vil aldrig kalde mig selv for kok

Kendte
timm vladimir poserer
Timm Vladimirs deltagelse i "Masterchef" ændrede hans liv. (Foto: Ritzau Scanpix)

Timm Vladimir er aktuel med sin tredje kogebog, men han har ingen intentioner om at kalde sig selv for kok. Til gengæld vil han gerne skabe mere glæde om madlavning. 

Det er ikke altid en dans på roser at vinde et talentprogram på tv. Når konfettien er samlet op fra gulvet og hverdagen melder sig, er det kun de færreste, der formår at udnytte succesen til at skabe en langtidsholdbar karriere. 

Men der er undtagelser. En af dem er Timm Vladimir, som i 2011 deltog i den første udgave af Masterchef på TV3. Vladimir vidste godt, at han ikke var ueffen i et køkken, og han sagde ja til at deltage i programmet, fordi han ville finde ud af, hvor god han egentlig var til at lave mad. 

Og han var så god, at han vandt konkurrencen. De tre dommere, som var stjernekokke, bekræftede Timm Vladimir i, at han faktisk kunne noget, så han beholdt forklædet på og kastede sig ud i et helt nyt eventyr med mad på arbejdsmenuen. Nu - 10 år senere - drejer hele Timm Vladimirs liv sig om mad.  

- Masterchef betød en helt drastisk ændring af mit liv og min karriere. Jeg har lavet mad hele mit liv og pludselig fik jeg en mulighed for at arbejde med det mere professionelt og beskæftige mig med det, der er min helt store passion, fortæller Timm Vlaidmir til Avisen.dk. 

- For 10 år siden lavede jeg mest ting, jeg synes var sjovt. Dengang havde jeg ikke de helt store mål med tingene, men efter at være gået all-in på mad har det jo opslugt mit liv på alle mulige måder. Det har ikke givet mig et endemål, men det har givet mig en retning, og når folk ringer og spørger, om jeg vil være med i noget TV Zulu-pjatværk, så siger jeg nej, for det bringer mig ikke videre i den retning, som jeg gerne vil.

- Det gør nogle beslutninger lettere for mig, siger Timm Vladimir, der også fortæller, at “madvejen” er grunden til, at han nu på syvende år står i køkkenet som vært på “Den store bagedyst” og siger “Klar, parat, bag”.  

- Bagedysten er måske ikke madlavning, men det foregår i et køkken og er stadig indenfor rammerne og den retning, jeg gerne vil i - og så er det et sjovt vindue at kunne bruge til det, jeg gør, siger den 53-årige mad-aficionado, der i dag driver madskolen Timm Valdimirs Køkken og desuden har både en kantine, et bryghus og en produktlinje med alskens produkter til køkkenet.

Timm Vladimir begyndte som standup-komiker og skuespiller og har siden været tv-vært på adskillige tv-programmer. De fleste danskere kender ham formentlig fra tv, selv om hans prioriteter ligger noget tættere på gasblusset end på kameraerne. 

Men hvad identificerer han egentlig sig selv som? 

- Jeg definerer mig selv som - hvis man skal bruge et fint ord - gastronomisk iværksætter. Jeg kunne også kalde mig for madnørd eller foodie, men jeg har en virksomhed, hvor hele omdrejningspunktet er at lære folk at lave mad, og jeg har kantine og bryghus, så det hele er meget gastronomi-agtigt. Det er et højpandet ord, men hvis jeg skal koge det ned, så føler jeg, det passer meget godt. Jeg præsenterer mig aldrig som tv-vært, for det er en lille del af mit arbejde. I de par måneder hvor Bagedysten kører, er det en stor del af min hverdag, men mit arbejdsfokus ligger andre steder, forklarer Timm Vladimir. 

timm vladimir står ved siden af madvarer
Timm Vladimir har for stor respekt for branchen til at kalde sig for kok. (Foto: Ritzau Scanpix)

Når man som et kendt ansigt stikker næsen frem i en ny branche, er der altid en risiko for at blive modtaget med rullende øjne. Men Timm Vladimir har oplevet flere skulderklap end knive i ryggen.  

- Jeg har primært oplevet respekt, men der er sikkert mange med en rygradsholdning om, at her kommer der en kendt person, som tror, han kan det hele. Der er mange kendte, der kaster sig ud i noget nyt, men fordi man er kendt for noget, betyder det jo ikke, at man ikke kan noget andet. Det er en lidt pudsig holdning. En dygtig tv-vært kan måske også være skidegod til at male eller finde ud af at sætte et skur op i weekenden, siger Timm Vladimir. 

- Der er klart noget jantelov i det, og jeg har også oplevet det, Mit held var jo nok, at da jeg deltog i Masterchef, var der kendte mennesker, som ikke nødvendigvis kunne lave mad. Men jeg var med, fordi jeg vidste, at jeg kunne lave mad, og jeg ville se, hvor god jeg var til det. Jeg lærte mange stjernekokke at kende i første sæson, og flere af dem sagde: Den der dude, han kan sgu godt lave mad. Det betød meget for mig at få respekt fra de kokkebasser, som også var mine idoler. Men da jeg åbnede madskolen, var der sikkert en masse som sagde: Ja, ja, vi giver det et halvt år, siger Timm Vladimir.  

Talent for at snakke

Nu kører Timm Vladimirs sin madskole på niende år, og selv om det grundlæggende er de kulinariske kundskaber, der har fået tingene på skinner, så medgiver Timm Vladimir, at hans tidligere karriere som stand up-komiker og skuespiller også har hjulpet ham et godt stykke hen ad vejen.  

- Jeg har et talent for at stille mig op og snakke foran en masse mennesker, og nu har jeg også i mange år været vært på Årets Kok. Og når jeg står en hel dag og taler, kan de også høre, at ham den gamle faktisk har forstand på mad. Det har også givet en form for respekt i miljøet, siger Timm Vladimir. 

- Men de kokke jeg taler om, er stjernekokke, og jeg har ikke åbnet en restaurrant og truer dem ikke på nogen måde. Men hvis der står en kok på en mindre restaurant i provinsen, kan jeg måske godt forstå, hvis han tænker: Hvorfor skal det fjols stå og gøre sig klog på mit arbejde, siger Timm Vladimir. 

timm vladimir ligger på køkkenbord
Timm Vladimirs liv handler næsten udelukkende om mad. (Foto: Ritzau Scanpix)

- Jeg har så meget respekt for faget, at det aldrig kunne falde mig ind at kalde mig selv for kok. Jeg har ikke noget svendebrev, men jeg har lov til at lave mad som alle andre, siger Timm Vladimir. 

Timm Vladimir har ikke i øjeblikket ikke lyst til snakke om sit privatliv, men han vil dog gerne fortælle om sin “kamp” for at fodre sin 10-årige søn med så meget nysgerrighed omkring madlavning, at han forhåbentlig på et tidspunkt kommer til at arve sin fars glæde ved at stå i et køkken.

- Ligesom som så mange andre børn vil han bare gerne have de ting, han plejer. Han er ikke så madnysgerrig, men jeg sætter min lid til, at han er vokset op i et hjem, hvor der er lavet ekstremt meget mad. Jeg tror efterhånden, han har set de fleste råvarer, der findes. Lige fra at trykke lidt på en blæksprutte og prikke den i øjet og se mig partere et halvt lam på køkkenbordet. Så når han begynder at interessere sig for det, tror jeg han har et kæmpestort forspring fordi han ved, hvad tingene er og ikke er bange for det, siger Timm Vladimir, som nærmest betragter madlavningen som en del af den almene opdragelse. 

- Det er vigtigt at lære sine børn at lave mad. Ligesom det er vigtigt at lære at læse og binde sine snørebånd, så skal man fandeme også lære at lave mad, så man ikke ender med at sidde på Mac’en hver dag og pludselig har sat sig selv med kurs mod livsstilsygdomme, siger han og understreger, at det aldrig må foregå med tvang.

Håber at skabe glæde

Timm Vladimir håber med sin nye kogebog, der bærer titlen “Vinterkogebog” at være med til at skabe mere glæde og lyst til at gå i krig med den hjemmelavede mad. 

- Det virker som folk under corona er vendt tilbage til madlavningen, og jeg ser det som om, folk gerne vil lave mad, når de har tid til at prioritere det. Og forhåbentlig kan min kogebog være med til at få flere til det, for det gør jo altså bare livet lidt lækrere, når man sætter hjemmelavet mad på bordet, siger Timm Vladimir, der håber at have skabt en kogebog med både nye, velkendte, simple og lidt sværere opskrifter. som folk bliver ved med at vende tilbage til. 

- Når folk har glæden, prioriterer de det, og når jeg nu under corona har haft halvandet år, hvor jeg ikke har kunnet lave andet end at kigge ind i en væg, så kan jeg love dig for, at der er blevet lavet mad. Og det er også en af grundene til, at der kommer en kogebog nu. For hvorfor ikke smide det i en bog, fortæller Timm Vladimir, der allerede er i gang med opfølgeren - som meget naturligt bliver med fokus på sommermad.  

- Det var nemt nok at finde tiden under corona, men jeg kan godt mærke, at der ikke er så meget tid nu, hvor det hele er åbnet igen og der også skal laves “Bagedysten”. Men gudskelov har jeg gode folk til at hjælpe med at lave den, siger han. 

Timm Vladimirs “Vinterkogebog” er udkommet på forlaget Alpha 5. oktober og kan købes her.  

billede fra messe
Nyheder

80 år gammel fabrik sendt til tælling:
- Det er trist

Kongsdal Gods
Nyheder

Tre-cifret millionhandel:

Historisk dansk
gods solgt

billede af politibil
Krimi

Cyklist stødte sammen med trailer - nu er cyklisten død

person bliver vaccineret
Sundhed

Afstemning:
Skal du vaccineres
mod influenza?

Lindy Aldahl
Kendte

Tv-kendis går konkurs

chili
Mad og drikke

Obs:
Der kan være
mug i din chili

Michael Katz Krefeld og Karina Frimodt på dansegulvet.
Film og TV

Vild med dans:

Krefeld smidt hjem

politbil med udrykning
Krimi

Ældre ægtepar overmander indbrudstyv 

Remee og Mathilde Gøhler
Kendte

Remee jubler:

Er blevet far igen

Robert Durst i retten
Nyheder

Kendt mangemillionær sigtet for endnu et drab

Alec Baldwin
Nyheder

Medie: Der var et skarpt skud i Baldwins pistol

Mand i fiskebutik
Mad og drikke

Kendt fiskehandel får sur smiley

Københavns byret
Krimi

Taxi i vanvidskørsel:

Vognmand mister sin bil

Tina Lund
Kendte

Indbrud hos Forsidefrue

nicklas bendtner går på gaden iført jakke og slips
Kendte

Nicklas Bendtner kæmper

for sin Porsche

skilt om fugleinfluenza står ved vej
Nyheder

Fugleinfluenza igen

på vej til Danmark 

kvinde i rødt outfit poserer
Kendte

Britisk stjerne:

Jeg er for klog

til Hollywood

tog holder på banegård
Sport

Ingen tog mellem

Jylland og Fyn

alec baldwin med hånden for munden
Nyheder

Ekspert: I USA

bruger man rigtige

våben på filmset

dansere på dansegulvet
Film og TV

Vild med dans-stjerne:

Jeg har taget min

krop tilbage

alec baldwin poserer med sin kone
Film og TV

Baldwin-ulykken:

Ikke første gang

film koster liv 

brandmænd i aktion efter eksplosion
Nyheder

Mange dræbt i eksplosion

på sprængstof-fabrik

alec baldwin kigger
Kendte

Alec Baldwin dræber

kvinde under

optagelser 

Sport

Dansk stjerne

overdynges med

hadbeskeder

fodboldspillere jubler
Sport

Italien i chok:

Mourinhos stjerner fik

bank af norske miniputter

dronning elizabeth smiler
Kongelige

Dronningen har

været indlagt

krøllet valgplakat
Nyheder

Ups: Valgplakater

opløses i regnen

politiafspærring på gade i mexico
Nyheder

To turister dræbt

i bandekrig 

par smiler
Nyheder

Brian Laundrie

fundet død 

james bond
Film og TV

Vild succes:

Alle elsker James Bond

Thailand
Nyheder

Thailand: Åbner for vaccinerede danskere 

asta
Kendte

Vild med dans-kæreste: Ramt af angst

dino
Nyheder

Skelet af kæmpedino:

Solgt for 50 millioner

Radio Laud
Underholdning

Radio Loud vil hedde 24syv

Andreas Jessen
Kendte

Dansk skuespiller

scorer stor rolle

Markbrande syrien
Nyheder

Syrien: 24 henrettet for naturbrande

Nyheder

Nu kommer de første ejendomsvurderinger 

corona
Nyheder

Corona-pille måske på vej

vild med dans
Kendte

Vild med dans:

De ryger ud

cihgaretter
Krimi

Fire års fængsel og 71 millioner i bøde

Nyheder

USA og Danmark:

Styrker militært samarbejde

et liolle insekt på et gulv
Dyreliv

Pas på:

Nyt skadedyr spreder sig med lynets hast

en stikkontakt
Nyheder

Danskerne frygter stigende elpriser

To midaldrende politimænd taler ved et pressemøde
Krimi

Politi finder ligdele i sag om drab på 22-årig

Aber på en trappe i Indien
Helt vildt

Mand dør da aber kaster mursten efter ham

to ben med to forskellige sko på fødderne
Sundhed

Gnaver skoen? Sådan undgår du at få vabler

Portræt af gråhåret dame
Kendte

Kræftfrie Andrea Elisabeth Rudolph bliver vært

En SUV foran en trappe
Biler

Tesla buldrer derudaf 

En mørkhåret kvinde smiler
Kongelige

Meghan Markle vil have betalt barsel 

Trump råber ud med hånden i vejret
Nyheder

Donald Trump laver sit eget sociale medie

Isbjerg i fjord
Nyheder

Forskere leder efter diamanter på Grønlands havbund

skilt med skovskidning forbudt
Nyheder

Nye skilte skal stoppe skovskidere

Den lettiske premierminister, Krišjanis Karinš
Corona

Voldsom smittestigning:

Europæisk land lukker

ned i fire uger

Scene fra the wire
Film og TV

Her er årtusindets bedste TV-serie

Nyheder

Bortvist elev tilstår 17 drab

Jair Bolsonaro
Nyheder

Dropper drabsanklager mod præsident

brugte ting
Nyheder

Brugte møbler hitter - men bordet fanger

tre kvinder poserer ved galla
Kendte

Diamantdronningen:

Køb mine børn

dronning elizabeth smiler
Kongelige

Fik nej fra lægen:

Dronningen aflyser

Sport

Jeanette Ottesen:

Undskyld, jeg ramte forbi

Politi og redningsmandskab til stede ved å
Krimi

Død kvinde

fundet i å 

villa set udefra
Livsstil

Tre af landets dyreste

villaer - langt fra

hovedstaden

manu sareen smiler
Kendte

Flere kendisser

deler frække fantasier 

kaffekop med bønner
Nyheder

Nu stiger prisen

på kaffe 

nem id kort
Krimi

Ny svindelsag:

3.000 ældre fik opkald

fra falske skattefolk  

par går på fortov under paraply
Nyheder

DMI: Her bliver

det værst 

Facebooks logo
Nyheder

Facebook

skifter navn 

dronning elizabeth smiler
Kongelige

Dronningen vil ikke

være årets olding

politibil med påskriften politi
Krimi

Efterlyst mand mister

livet i bilulykke 

mand går med taske
Nyheder

Rekordmange i arbejde

- men ikke alle steder

i landet

vejskilt med fem navne som alle hedder noget med bær
Helt vildt

Stakkels pizzabud: Nyt

vejskilt er helt gak-gak 

komiker på scenen
Kendte

Nygift komiker:

Endelig kan vi fejre

brylluppet

udbrændt fly ligger på jorden
Nyheder

Mirakuløst:

Alle passagerer

overlever flyulykke

Sport

Direktør om mobbesag:

Unødvendigt af Ottesen

mand står med sværd
Helt vildt

Fandt 900 år gammelt

riddersværd på

havbunden 

Nyheder

Handelsbanken

forlader Danmark

pige smiler
Nyheder

Australien holder vejret:

4-årig pige forsvundet

på fjerde døgn  

Fire små biler i en collage
Biler

Test: 4 x mini-elbiler

El-ternativer

kvinde sidder i retssal med mundbind
Nyheder

96-årig anklages for

nazidrab: Hun kendte

til det hele

en lægehelikopter i luften
Krimi

22-årig kvinde ramt af bilist er død