Tilløb til borgerkrig i Gaza
Konflikten mellem Hamas og Fatah spidser til i de palæstinensiske områder. Søndag overlevede udenrigsministeren fra Hamas et skudattentat.

Palæstinenserne tog søndag tilløb til borgerkrig, da udenrigsminister Mahmoud al-Zahar fra Hamas-bevægelsen blev angrebet af bevæbnede mænd. Ministeren slap uskadt fra beskydningen af den konvoj, som han befandt sig i, men i mere end en time genlød gaderne af skudsalver og kampe, skriver AP.

Samtidig angreb en anden gruppe militante palæstinensere præsident Mahmoud Abbas? hus i Gaza, men præsidenten fra Fatah-partiet befandt sig på Vestbredden og var derfor ikke i fare.

Tidligt søndag mistede et medlem af Abbas? præsidentgarde livet, da militsfolk i Hamas-uniformer angreb gardens træningslejr i Gaza. Også en 13-årig dreng blev dræbt, da han kom imellem Fatah- og Hamas-støtter, der skød mod hinanden.

Volden mellem de to palæstinensiske grupper er blusset op, efter Mahmoud Abbas lørdag meddelte, at han udskriver valg før tid. Meddelelsen kom som reaktion på, at måneders forhandlinger om en palæstinensisk samlingsregering er endt i fiasko.

Vil boykotte valg

Hamas, der vandt flertallet i parlamentet i januar, nægter at acceptere et nyt valg, og premierminister Ismail Haniyeh truer med at boykotte valget totalt.

»Vi bekræfter, at den palæstinensiske regering nægter at deltage i et fremskyndet valg, fordi det strider mod forfatningen og kan skabe konflikt mellem palæstinenserne,« sagde Haniyeh under et besøg i en flygtningelejr i Gaza, skriver AP.

Han har tidligere kaldt Mahmoud Abbas? beslutning om nyvalg for »et kupforsøg«.

Præsident Mahmoud Abbas mødtes søndag med den palæstinensiske valgkommission for at gå i gang med planlægningen af valget. Det kan allertidligst finde sted om tre måneder, og palæstinensiske talsmænd for myndighederne siger til Reuters, at der først bliver afholdt valg i midten af 2007.

Den største kilde til striden mellem Hamas og Fatah er spørgsmålet om Israel. Mens Hamas nægter at anerkende Israels ret til at eksistere, går Fatah går ind for at forhandle fred med de forhadte naboer.