Tidligere V-minister raser over jobprøvning: En fodterapeut skal ikke sælge cigaretter på tanken!
"Mine omgivelser er i oprør," skriver Birthe Rønn Hornbech i et nyt debatindlæg. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Den tidligere Venstre-minister Birthe Rønn Hornbech er fortørnet over en konkret sag, hvor en fodterapeut skal i jobprøvning på en tankstation.

Skal en uddannet fodterapeut virkelig i arbejdsprøvning på en tankstation og lange cigaretter over disken?

Den tidligere Venstre-minister og indpisker Birthe Rønn Hornbech er fortørnet over, hvordan beskæftigelsessystemet er indrettet i praksis. Det gør hun opmærksom på i et nyt debatindlæg i Politiken.

Her fremhæver hun en kvinde, hun kender, der er deltidssygemeldt som fodterapeut. Kvinden har en sjælden sygdom, der gør, at hun må arbejde på nedsat tid. Ifølge Birthe Rønn Hornbech er fodterapeuten glad for sit arbejde på klinikken, der gerne vil beholde hende på deltid. Men kommunen siger nej. Den forlænger ifølge den tidligere Venstre-minister, at kvinden skal i jobprøvningen et andet sted, og det skal være på en tankstation.

Historien har fået Birthe Rønne Hornbech til tasterne.

”Mine omgivelser er i oprør. Fodterapeuten er ved at gå ned med flaget. Arbejdsgiveren ved ikke, hvad han skal stille op med de kunder, der for længst har aftalt behandling hos den dygtige og populære fodterapeut. Jeg nægter først at tro på, at fodterapeutens udlægning kan være rigtig. Loven skal jo netop fastholde folk i arbejde. Det kan da ikke være sandt, at man kan tvinge en fodterapeut til at sælge cigaretter?,” skriver Birthe Rønn Hornbech, der angiveligt har været så oprørt over sagen, at hun har forhørt sig hos kommunen.

Her lød beskeden ifølge Birthe Rønn Hornbech, at kvinden bare kunne melde sig syg på heltid, hvis hun frygtede at miste sit faste job på fodklinikken.

”Systemdanmark er i færd med at smadre endnu et menneske, der så gerne vil arbejde med det, hun kan, men ikke får lov. Forløbet i systemet har været mere trættende og smertefuldt end sygdommen i sig selv,” skriver den tidligere V-minister til slut i indlægget.

Den i dag 74-årige Birthe Rønn Hornbech sad i Folketinget for Venstre i perioderne 1984-87 og 1990-2015. Hun var kirke- og integrationsminister fra 2007-2011. Hun er uddannet jurist og tidligere vicepolitimester.