Tidligere scientologer tror stadig på Hubbard
Selvom man går ud af Scientology Kirken og smækker med døren, forlader man ikke troen. Det viser ny forskning.

Skrevet i samarbejde med Silke Bock | sibo@avisen.dk

Flertallet af frafaldne scientologer lever stadig efter Hubbards lære, viser endnu ikke offentliggjort forskning. De frafaldne har fået nok af Scientologys pres og overgreb, men de har ikke fået nok af Scientologys principper.

Nogle fortsætter på alternative Scientology-kurser, som koster meget mindre eller er gratis. Andre bliver ved med i al diskretion at leve efter Scientologys principper. Det viser et studie af 59 danskerne, hvoraf 43 har været medlemmer hos Scientology, og resten er frie scientologer uden tilknytning til den officielle kirke.

48-årige Klaus Heimann var medlem af Scientology i 21 år, før han forlod organisationen.

»Langsomt kunne jeg se, at jeg var blevet manipuleret i en organisation, som truer, presser og stiller urimelige krav til folk. Det havde intet at gøre med åndelig frihed. Men metoderne, jeg har lært i Scientology, bruger jeg stadig i min hverdag,« siger han.

Under konstant pres

Lisbeth Rubin har lavet undersøgelsen i forbindelse med sin magisterafhandling i religionssociologi ved Københavns Universitet.

»Scientologerne i min undersøgelse er frafaldet kirken, men ikke troen,« siger hun.

Alle de tidligere medlemmer har tilsyneladende forladt kirken af samme grund:

»De føler, at de var under et konstant pres. Scientology krævede deres arbejdskraft. Før de var færdige med et kursus, skulle de melde sig på det næste. De blev overvåget, og hvis de gjorde noget, som var forbudt, skulle de straks angre - ellers talte andre scientologer ikke med dem,« fortæller forskeren.

Fokus på penge

For Klaus Heimann var det en stor lettelse af forlade Scientology.

»Jeg har fået meget bedre tid og økonomi. I dag tager jeg kurser hos en organisation, som består af tidligere højtstående scientologer, som tilbyder samme service. Her er det langt billigere, der er intet pres, og jeg slipper for den enorme fokusering på at skaffe penge, som er i Scientology. Samtidig kan jeg fokusere på det, jeg gerne vil opnå med Scientologien« siger han.

Ifølge Lisbeth Rubin er Scientology en totalitær religion.

»Scientology søger at isolere og kontrollere deres medlemmer,« siger hun.

Anette Refstrup, informationschef fra Scientology, anerkender ikke, at man kan være scientolog uden for kirken.

»Virkelige scientologer har lært at arbejde for en bedre verden og ikke kun se på, hvad de selv kan få ud af Scientology. Den slags initiativer mangler jeg stadig at opleve fra de få, der har stilet sig over på den anden side af hegnet,« siger hun.