Udenrigsminister splitter parti og redder Finlands regering
Timo Soini (til venstre), den tidligere leder af partiet De Sande Finner, danner en ny gruppe i parlamentet og tager 20 andre medlemmer med sig. Foto: Lehtikuva/Reuters
Medlemmer af De Sande Finner arbejder på at danne et nyt parti inden næste valg.

Den finske regering ser ud til at være reddet efter en krise udløst af et formandsvalg i partiet De Sande Finner.

Det var ventet, at premierminister Juha Sipilä tirsdag ville erklære, at regeringen træder tilbage. Sipilä havde sagt, at han ikke kunne samarbejde med De Sande Finners formand.

- Jeg har været igennem den forfatningsmæssige del. Regeringen behøver ikke at gå tilbage. Regeringen vil fortsætte med de nuværende ministre, siger Sipilä ifølge Österbottens Tidning.

Redningen er sket, efter at udenrigsminister Timo Soini, som indtil for nylig var leder De Sande Finner, tirsdag har dannet en ny gruppe i parlamentet. Han tager 20 andre medlemmer med sig.

Den nye gruppe får navnet Uusi Caihtoehto (Nyt Alternativ). Den bliver i regeringen med det oprindelige regeringsgrundlag og med den samme sammensætning.

Rokaden betyder, at over halvdelen af De Sande Finners gruppe, som omfatter 37 medlemmer, flytter over i Nyt Alternativ.

Der arbejdes på at danne et nyt parti inden næste valg, skriver det finske nyhedsbureau FNB.

Arbejdsminister Jari Lindström, forsvarsminister Jussi Niinistö, Europaminister Sampo Terho og social- og sundhedsminister Pirkko Mattila følger Soini.

Nyt Alternativ kan sammen med Samlingspartiet og Centerpartiet danne en flertalsregering.

Pentti Oinonen, som er med i den nye gruppe, siger, at gruppen skal holde regeringsforhandlinger med premierminister Juha Sipilä.

Han oplyser ikke et klokkeslæt.

Den nye leder for De Sande Finner, den 46-årige Halla-aho, kommer fra partiets højrefløj. Han vil skærpe partiets linje i spørgsmål om EU og udlændingepolitik.

Timo Soini var med til at stifte partiet i 2005.

Soini er en af Finlands mest populære politikere. Han bliver ifølge iagttagere meget vanskelig at erstatte for Jussi Halla-aho, der er en omstridt politiker.

Halla-aho blev i 2012 dømt for på sin blog at have ophidset en folkegruppe mod islam.

Under Soini er partiet gået stærkt frem, og det har i dag opbakning fra næsten 20 procent af vælgerne. De seneste år er populariteten dog taget noget af.

/ritzau/FNB
via Listen To News