Tid til en powernap? Så længe må den vare
Nogle gange er der intet bedre end en lille "morfar". Men hvor længe må den vare? Det kommer faktisk an på, hvad du gerne vil have ud af din lur. Foto: Scanpix/Modelfoto
En lille lur efter frokost kan gøre underværker, men det kræver, at du tager den i den rette længde. Se hvor længe du må sove.

At tage en lur kan for de fleste kvinders vedkommende være ligesom at genstarte hjernen. Derfor kan mange lide at tage en hurtig søvn fra tid til anden, men at tage en middagslur kan være lige så meget videnskab som kunst.

Få nøglen til en bedre søvn på IN.dk

The Wall Street Journal giver derfor nogle bud på, hvordan du kan planlægge den perfekte lur, og hvor længe den skal vare.

Søvn-eksperterne fortæller nemlig avisen, at en powernap på 10-20 minutter giver dig den bedste valuta for pengene. Men afhængigt af hvad du ønsker, din lur skal gøre for dig, så kan andre længder også hjælpe.

Forskellig søvnlængde hjælper dig

Hvis du bare ønsker dig et hurtigt skud ekstra energi, så mener eksperterne, at 10-20 minutter er den optimale tidslængde, hvis du straks skal tilbage til arbejdet igen.

Læs om det bedste og det værste, du kan indtage før sengetid på IN.dk

Men hvis du ønsker, at din kognitive processer skal have et skub fremad, så er 60 minutter en bedre længde ifølge Dr. Mednick.

Det kan hjælpe dig til i højere grad at huske fakta, steder og ansigter, men ulempen kan dog være, at du føler dig groggy, når du vågner efter blot en time på hovedpuden.

- Hvis du sover mere end 30 minutter, så ender du i dyb søvn. Har du nogensinde taget en lur, og følt dig dårligere tilpas, når du vågner op? Det er det, der sker – du sover for længe, og du kommer ind i et stadie af søvnen, der er svær at komme ud af, siger Dr. Michael Breus til avisen.

Døjer du med ondt i halsen? Her er fem naturlige måder at lindre på

REM-søvnen gør dig udhvilet

Sidst men ikke mindst er der luren på 90 minutter, der vil give dig en fuld søvncyklus, som påvirker din kreativitet og den del af din hukommelse, der handler om følelser og procedurer så som, hvordan du kører på cykel.

At vågne op efter at have været i REM-søvnen er som regel ensbetydende med, at du føler dig relativt udhvilet, når du slår øjnene op ifølge Dr. Mednick.