Thulesen vil skærpe grænsekontrol med nye bygninger

Grænsekontrollen er reelt blevet permanent. Nu rejser Thulesen ønske om bygninger til grænsevagter.
Kristian Thulesen Dahl (DF) og Mette Frederiksen (S) under folketingets åbningsdebat i Folketingssalen på Christiansborg, torsdag den 5. oktober 2017.
Kristian Thulesen Dahl (DF) og Mette Frederiksen (S) under folketingets åbningsdebat i Folketingssalen på Christiansborg, torsdag den 5. oktober 2017. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix

Grænsevagter er kommet for at blive. Og så bør de danske vagter ved grænsen også have bygninger, der modsvarer opgaven.

Sådan lyder det fra Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl.

I Folketingets åbningsdebat torsdag gør han det klart, at DF nu vil tage endnu et skridt mod at gøre grænsekontrollen permanent:

- Vi vil komme med nogle initiativer, som er vigtige for at vi sikre en effektiv grænsekontrol. Og så vil vi give bedre arbejdsvilkår til dem, der står i forreste række og varetager opgaver for os, siger Kristian Thulesen Dahl.

Det skal blandt andet ske ved at rejse bygninger på grænsen, som medarbejderne kan bruge i forbindelse med opgaven.

- Bygningerne ved grænsen skal være af en karakter, hvor de medarbejdere, der står ved grænsen, har ordentlige arbejdsvilkår. Det vil vi sætte på dagsordenen i efteråret.

DF-formanden roste statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) for særligt én sætning i åbningstalen, som Thulensen "skyndte sig at skrive ned":

- Statsministeren sagde, at vi skal "tage styringen over, hvem der kommer hertil". Det vil jeg gerne kvittere for og holde statsministeren fast på.

- Skal man sikre det, så handler det jo om, hvordan man styrer indvandringen. Det betyder, at man bliver nødt til at have grænsekontrol, siger Thulesen og tilføjer:

- Der er ingen tvivl om, at det største enkeltstående problem, vi har, er indvandring fra specielt nordafrikanske og mellemøstlige lande. Det har skabt parallelsamfund, som vi skal have gjort op med.

- Men det kræver også et langt, sejt træk i forhold til at sikre, at det er meget få, der kommer hertil fra den del af verden.

Det vakte kritik fra EU-Kommissionen samt Tyskland og Sverige, da Dansk Folkeparti i 2011 kæmpede for at få grænsebomme og fysiske anlæg ved den danske grænse.

Siden har både Tyskland og Sverige dog selv indført grænsekontrol i forbindelse med flygtningekrisen.

Samtidig er EU-Kommissionen ved at finde en løsning, så landene kan fortsætte kontrollen.

Det sker, selv om EU's migrationskommissær, Dimitris Avramopoulos, flere gange har insisteret på, at den midlertidige grænsekontrol skulle stoppes for ikke at komme i strid med Schengen-reglerne.

- Flere partier herinde erkender, at grænsekontrollen bliver af mere langvarig karakter. Man kunne næsten få den tro, at det er permanent grænsekontrol, vi er ved at få opbakning til.

- For hvor lang tid kan noget være midlertidigt, før det bliver permanent?, lyder det med et skævt smil fra Thulesen, der får et lille, anerkendende nik fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

DF vil muligvis rejse ønskerne som del af forhandlingerne om finansloven, der ventes at blive afsluttet i november.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.