Thulesen: Grænsekontrol skal følges op på tre punkter

Løkke beslutning om midlertidig grænsekontrol er langt fra nok, mener blå bloks største parti.
Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, mener, at Løkke bør indføre egentlig grænsekontrol, hvor politiet og transportører i Danmark og Tyskland permanent tjekker rejsendes pas og visum.
Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, mener, at Løkke bør indføre egentlig grænsekontrol, hvor politiet og transportører i Danmark og Tyskland permanent tjekker rejsendes pas og visum. Foto: BONNERUP CLAUS/free

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har i første omgang indført midlertidig grænsekontrol i 10 dage. Det tidsrum bør regeringen bruge til at sikre en skærpelse af grænsekontrollen på tre punkter, så Danmark igen har en "egentlig" grænsekontrol.

Det mener formanden for blå bloks største parti, Kristian Thulesen Dahl (DF).

- Jeg mener, det er uundgåeligt, at der kommer egentlig grænsekontrol igen. Det forunderlige er, at der skal være så langt et tilløb til, at vi får det igen, siger Kristian Thulesen Dahl til Ritzau.

Han angriber statsministerens beslutning for kun at være midlertidig og for at bestå af stikprøver frem for egentlig kontrol.

Regeringen bør stramme den midlertidige grænsekontrol op på tre punkter, mener Kristian Thulesen Dahl:

- For det første skal man meget hurtigt supplere politiets kontroller med et transportøransvar, siger Kristian Thulesen Dahl.

Transportøransvaret vil betyde, at danske og tyske transportører som eksempelvis DSB, Deutsche Bahn og rederierne skal til at tjekke asylansøgernes rejsepapirer. Det skridt har Sverige allerede taget ved den dansk-svenske grænse.

Løkke har dog afvist at gøre det på den dansk-tyske grænse, fordi det ifølge statsministeren vil føre til, at transportørerne vil nægte at transportere personer til Danmark. Med andre ord et stop for offentlig transport mellem Danmark og Tyskland.

Men det må regeringen finde en løsning på, mener Kristian Thulesen Dahl.

- Regeringen skal meddele tyskerne, at man gør det, og så skal de finde en god praktisk løsning på det, siger han.

For det andet skal regeringen ifølge Kristian Thulesen Dahl genoverveje de ressourcer, som er sat af til kontrollen ved den dansk-tyske grænse.

I første omgang vil regeringen med den midlertidige grænsekontrol fokusere på landegrænsen til Tyskland samt færgerne fra Tyskland, der ankommer i Gedser, Rødby og Rønne.

Kontrollen vil være begrænset til, hvad der er "strengt nødvendigt" for at imødegå truslen mod den offentlige orden og sikkerhed, har regeringen fastslået i et orienteringsbrev til EU-Kommissionen. Men stikprøver er ikke nok, mener Thulesen.

For det tredje skal regeringen ifølge DF-formanden afklare, hvordan man kan gøre kontrollen permanent.

- Vi skal ikke stå i en situation, hvor det efter 10 dages midlertidig kontrol plus en forlængelse på 20 dage er slut. Det skal være en mere permanent grænsekontrol, siger Kristian Thulesen Dahl.

De to tidsrum nævnte Løkke selv på mandagens pressemøde i Statsministeriet. Han åbnede dog samtidig for, at perioden kunne forlænges yderligere.

Ifølge regeringen kan man inden for Schengen-reglerne forlænge den midlertidige grænsekontrol i op til seks måneder. Derefter skal der være helt særlige omstændigheder til stede, hvis man skal fortsætte uden at komme i karambolage med Schengen-reglerne.

Der dog ingen vej uden om permanent grænsekontrol, mener Thulesen.

- Vi ser det komme, men det sker i et langsomt tempo. Jeg kunne godt ønske mig, at det gik lidt stærkere, siger Dansk Folkepartis formand.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.