Thorning takker Norge for at tackle terror
Helle Thorning-Schmidt på vej til Utøya sammen med den norske statsminister, Jens Stoltenberg. Foto: Groett , Vegard / POLFOTO
Nordmændene tacklede terrorangrebet i Oslo og massemordet på Utøya med tolerance, siger Helle Thorning-Schmidt

Norge overvandt terrorangrebet 22. juli 2011 med tolerance i stedet for vrede og bitterhed efter bombesprængningen mod regeringskvarteret i Oslo og massemordet på unge socialdemokrater fra Arbeiderpartiets ungdomsorganisation AUF på Utøya .

Det siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) søndag ved mindehøjtideligheden på Utøya, hvor hun taler til de mange fremmødte unge og deres pårørende sammen med Norges socialdemokratiske statsminister Jens Stoltenberg.

- Formålet med et terrorangreb er altid at friste et frit samfund til at ødelægge sig selv indefra. Til at vælge vreden. Til at vælge intolerancen. Til at vælge bitterheden, men et stærkt samfund skal måles på dets evne til at stå sammen, siger hun og fortsætter:

- Og kære nordmænd. I valgte tolerancen. I valgte åbenheden. I valgte dialogen. Og på den måde valgte I også at sejre over hadet. I stod sammen som folk, da det var allersværest.

I sin tale nævner statsministeren ikke gerningsmanden Anders Behring Breivik med ét ord. Men hun fortæller, at hun 22. juli 2011 så angrebet fra tv-skærmen på et hotelværelse i Frankrig.

- Jeg reagerede som så mange andre. Med forfærdelse og tårer over den forfærdelige tragedie, som ramte uskyldige nordmænd - børn og voksne - så urimeligt og forståeligt, siger statsministeren.

Hun takker Jens Stoltenberg for at føre Norge sikkert gennem sorgen og tragedien.

- Du samlede et helt folk i en krisestund. Med din evne til at lytte. Din omsorg og trøst. Din vilje til at bringe Norge videre i et endnu stærkere fællesskab, siger Thorning.

Direkte henvendt til sin norske kollega og partifælle tilføjer hun:

- Du talte ikke om had, splittelse eller hævn. Du talte om kærlighed. Kærlighed og sammenhold som modsvaret til meningsløs vold og terrorisme. Og med det budskab viste du vejen som et forbillede for hele den vestlige verdens politiske ledere.

Og statsministeren lover, at Danmark står sammen med Norge i kampen mod terrorister.

- Men jeg er her også for at vise, at vi står side om side med jer i kampen mod demokratiets fjender, siger Helle Thorning-Schmidt.