Thorning tænker især på børnene på Utøya
Norge og statsminister Jens Stoltenberg tacklede tragedie værdigt, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt

Terrorangrebet 22. juli 2011, som kostede 69 unge socialdemokrater livet på øen Utøya udenfor Oslo, mindede som mor statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) om sine to døtre.

Sådan siger hun efter søndagens tale sammen med Norges Jens Stoltenberg på Utøya til de unge og pårørende på etårs dagen for bombesprængningen i Oslos regeringskvarter og massemordet på unge norske socialdemokrater på øen.

- Som person er det mest som forælder, at jeg har set på denne tragedie. Jeg er mor til to ret store piger og følte, at det også kunne være sket for dem eller børn og unge i vor nærhed. Man får en klump i halsen, når man kommer lige derfra, siger Helle Thorning.

Hun beskriver besøget på Utøya som en "meget bevægende oplevelse" for at mindes og ære de døde og sende varme tanker til de pårørende.

Som statsminister har Helle Thorning-Schmidt lært meget af nordmændenes måde at tackle tragedien på.

- De har valgt, at de ikke ville møde al denne vold med had og en knytnæve. De valgte meget, meget hurtigt, at volden skulle mødes med varme og sammenhold, ja ligefrem kærlighed, siger hun.

Derfor husker hun billeder fra Oslo efter tragedien, hvor nordmænd omfavner og krammer hinanden, og lægger blomster. Statsminister Jens Stoltenberg har spillet en afgørende rolle i at tackle sorgen, siger den danske statsminister.

- Jens Stoltenberg har været en kæmpe inspiration for nordmændene, fordi han fra starten insisterede på at være menneske og trøste rigtig mange mennesker. Men han har også haft den værdighed, der skal til for at komme igennem en så svær tid, siger hun.

Jens Stoltenberg viste, at nordmændene skulle møde tragedien med ro, sammenhold og mere demokrati, påpeger hun.

- Stoltenberg og hele det norske folk blev en inspiration for os alle sammen og ledere over hele verden ved den måde, han tacklede denne tragedie på, siger Helle Thorning-Schmidt.

Hun håber, at danskerne vil tackle en lignende tragedie med samme værdighed som nordmændene.

- Jeg ønsker, at vi ville have et ligeså stærkt sammenhold og stærke værdier, som kunne bringe os igennem en krise, siger statsministeren.

Midt i nordmændenes nationale sorg har det været en trøst, at de vidste, at danskere, svenskere og andre skandinaver støttede dem, mener Helle Thorning-Schmidt.

- Danskerne har det seneste år følt og sørget med nordmændene. Det har betydet meget for nordmændene, at vi har deltaget, omend udefra. Det har rigtig mange sagt til mig - både for et år siden og også i dag, siger statsministeren.

/ritzau/