Thorning: Ja, det har været et hårdt år
Foto: Finn Frandsen / POLFOTO
Regeringen og Socialdemokraterne har haft en svær start, indrømmer statsminister Helle Thorning-Schmidt.

- Det har været et hårdt år.

Det indrømmer statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) efter Socialdemokraternes sommergruppemøde, hvor folketingsgruppen har drøftet S-R-SF-regeringens første år.

- Vi har skullet løse mange, mange opgaver i et meget stærkt tempo. Vi har truffet mange beslutninger. Vi kan også godt se, når vi kigger derude, at vi desværre ikke har fået tilstrækkeligt mange med på, at det var gode og rigtige beslutninger, siger hun.

5. juni indrømmede Helle Thorning-Schmidt for første gang ved et grundlovsmøde på Metalskolen i Jørlunde, at hun ikke har fået forklaret regeringens politik godt nok.

Kort efter aflyste finansminister Bjarne Corydon (S) trepartsforhandlingerne, fordi Dansk Metal og andre fagforbund afviste at øge arbejdstiden ved at fjerne ferie- eller helligdage.

Trods sin selvkritik roser statsministeren den røde regerings mange resultater.

- Noget af dét, vi er stolte af, er, at vi godt og grundigt har fået ryddet op efter VKO. Vi har skabt ny balance i udlændingepolitikken. Vi har afskaffet starthjælpen. Vi har ændret, så man ikke skulle spare så meget på uddannelserne, siger hun og tilføjer:

- Vi har tværtimod prioriteret uddannelserne.

Regeringen har ifølge statsministeren kombineret en nødvendig stram økonomisk politik med at sætte mest gang i nye job som det fremmeste land i Europa.

- Det er selvfølgelig det, man forventer af en socialdemokratisk ledet regering. Og det er det, vi har leveret. Noget af det, vi har sat gang i, er selvfølgelig kickstarten, siger Helle Thorning-Schmidt.

Regeringen skaffer ifølge statsministeren 11.000 job i år og 22.000 job i 2013.

De Radikales Marianne Jelved afviste for nylig, at kickstarten har virket efter regeringens hensigt.