Theresa May advarer indirekte sprælsk udenrigsminister
Den britiske udenrigsminister Boris Johnson er en kontroversiel figur i den britiske regering. Foto: Oli Scarff/arkiv/AFP
Den britiske premierminister antyder i interview, at hun er parat til svinge øksen over genstridige ministre.

Den britiske premierminister, Theresa May, antyder i et interview søndag, at hun muligvis vil fjerne den kontroversielle udenrigsminister Boris Johnson fra posten.

May har været under beskydning fra medlemmer af hendes konservative parti og medier efter en uheldsramt tale onsdag ved partiets kongres.

Ud over en drilsk hoste blev May under talen afbrudt af en komiker, der opfordrede hende til at træde tilbage.

Offentligt støtter Boris Johnson premierministeren, men flere af hendes nærmeste støtter har beskyldt ham for at underminere hendes autoritet ved på egen hånd at fremsætte visioner for Storbritanniens skilsmisse fra EU.

I interviewet med The Sunday Times bliver May spurgt om, hvad hendes planer med Johnson er.

- Det har aldrig været min stil at søge skjul for en udfordring, og det begynder jeg heller ikke på nu, svarer May.

The Sunday Times udlægger det som et signal om, at May er parat til at svinge øksen over ministre, der har voldt hende problemer.

- Jeg er premierminister, og en del af mit job er at sikre, at jeg har altid har de bedste folk i min regering, siger hun.

Theresa Mays position som partileder er blevet svækket, siden hun udskrev et lynvalg i håb om at øge de konservatives flertal i underhuset. Men valget i juni gav det modsatte resultat, da partiet gik tilbage.

Fredag meddelte parlamentsmedlem Grant Shapps, at han har samlet støtte fra 30 andre konservative medlemmer af underhuset, som ønsker at fjerne May fra posten som partileder.

Nyheden fik en række fremtrædende konservative, deriblandt Boris Johnson, til at slå ring om May og opfordre til sammenhold.

- Vi har lige haft et valg, og folk er dødtrætte af det her pjat, sagde Johnson ifølge britiske aviser på et møde med partifæller.

Men spekulationer om, at et oprør mod May ulmer, fortsætter. Flere af søndagens britiske aviser citerer unavngivne konservative kilder for, at Mays dage i premierministerboligen i Downing Street er talte.

The Sunday Times skriver, at tre af Mays ministre har drøftet behovet for at få hende udskiftet.

- Det er nu et spørgsmål om hvornår, siger en af de unavngivne ministre til avisen.

- Jeg tror, at det her er forbi før jul, tilføjer personen.

/ritzau/Reuters