Texas henretter retarderet fange
Trods kritik fra FN har den amerikanske delstat givet en dødelig indsprøjtning til en mentalt forstyrret mand.

Selvom psykiatere havde diagnosticeret den 34-årige Yokamon Hearn mentalt retarderet, blev afroamerikaneren alligevel henrettet i Texas onsdag.

Hearn blev som 19-årig dømt til døden for at have kidnappet en hvid mand ved en bilvask og skudt ham 12 gange i hovedet og brystet.

Men efter 14 år på dødsgangen blev han erklæret mentalt retarderet, da han havde fået hjerneskader af morens massive alkoholmisbrug under graviditeten. Allerede som 10-årig gik Hearn rundt med selvmordstanker.

- Jeg vil gerne sige til min familie, at jeg elsker jer. Jeg er klar, sagde Hearn, inden han fik en dødelig indsprøjtning.

Den amerikanske højesteret nedlagde i 2002 forbud mod henrettelse af mentalt retarderede, men det er op til den enkelte delstat at definere, hvad der forstås ved at være mentalt tilbagestående.

Kort før henrettelsen onsdag afviste den amerikanske højesteret Hearns bøn om at slippe for dødssprøjten, da Hearns advokater ikke kunne fremlægge de nødvendige beviser for hans mentale forstyrrelse.

Tirsdag opfordrede en FN-embedsmand USA til at standse henrettelsen.

- Det er et brud på sikkerhedsforanstaltningerne omkring dødsstraf at straffe mennesker, der lider af psykosociale handicap, sagde embedsmanden.

/ritzau/AFP