Terrortiltalt havde PC fyldt med henrettelsesvideoer
Computeren hos en af de tiltalte i Glostrup-sagen var proppet med 175 videoklip med henrettelser af amerikanere og opskrifter på sprængsstoffer. »Jeg prøvede bare at forstå handlingerne bag«, forklarede den tiltalte.

Fem muslimske ekstremister står bag ved et amerikansk gidsel, der bagbunden sidder på hug foran mændene. Efter at have læst en tekst op om amerikanernes invasion af Irak, tager en af ekstremister en sabel op og skærer hovedet af amerikaneren. Med en gurglende lyd stritter amerikaneren forgæves imod. Det afskårne hoved bliver herefter placeret på ryggen af amerikaneren.

Scenen stammer fra et videoklip, der fredag blev vist i Østre Landsret i Glostrup-sagen om de fire terrortiltalte danskere.

Henrettelsesvideoen og en lang række andre videoer, bombeopskrifter og tekster om blandt andet kidnapninger lå på den computer, som stod hjemme hos ?IJ? på Frederiksberg, indtil han blev anholdt i november sidste år og anklaget for terror.

Fredag sad han i vidneskranken i Østre Landsret og skulle svare på, hvorfor der lå 175 videoklip med henrettelser af amerikanere og vejsidebomber mod amerikanske tanks på hans computer. Og hvorfor han havde sendt dem videre til sine muslimske bekendte i England.

»Jeg får det dårligt, når jeg ser henrettelsesvideoerne, men jeg prøver at sætte mig ind i tankegangen og budskabet hos dem, der udfører handlingerne. Jeg prøver at forstå, hvordan de kan bruge islams navn til at udføre og retfærdiggøre den slags handlinger. Og jeg sender videoerne til andre, fordi de også skal få indblik i den verden,« sagde han.

Betyder det, at du nødvendigvis sympatiserer med det, der sker på videoerne, spurgte hans forsvarer.

»Nej,« svarede ?IJ? klart.

Og han havde også en forklaring på, hvorfor der lå præcise manualer til fremstilling af kemiske sprængstoffer, bomber og molotovcocktails på computeren.

»Jeg gik i gymnasiet, da jeg downloadede dem. Vi havde et projekt i fysik og kemi om sprængstoffer, så derfor interesserede jeg mig for det. Jeg har aldrig fremstillet bomber eller sprængstoffer, men var bare nysgerrig,« sagde han.

Hvis den forklaring blev taget som troværdig, blev forklaringen fra det næste vidne det til gengæld ikke. Den 20-årige kvinde, som skulle have været giftet med IJ, var i vidneskranken for at forklare om en række aflyttede telefonsamtaler, hun havde haft med IJ. Nogle af de samtaler handlede om selvmordsaktioner, og den slags samtaler er helt naturlige, før man skal giftes, sagde kvinden.

»Det er et aktuelt emne, som man snakker om, før man skal giftes. Det gør alle,« sagde hun.

Men det mente dommer Niels Boesen ikke var godt nok.

»Det forekommer mig helt utroværdigt, det du siger,« sagde han.

Der falder dom i sagen til februar.

 

Sagen kort:

Fire unge danske muslimer mellem 17 og 21 år er tiltalt for at have planlagt et terrorangreb i Danmark eller et andet sted i Europa. De fire danskere sættes i forbindelse med danskeren AC og svenskeren Maximus, der er anholdt og tiltalt for terror i Bosnien, efter de blev anholdt med 20 kilo sprængstof.

IJ er den første, der er blevet afhørt i sagen. Han er 20 år, halvt syrer, halvt palæstinenser. Født op vokset i Danmark og har boet på Frederiksberg. Droppede ud af 2.g i gymnasiet, efter at være blevet mere religiøst indstillet.