Terrorsag

Fem sigtede i den formodede terrorsag i Odense har fået forlænget deres varetægtsfængsling i yderligere fire uger, men skal ikke længere sidde i isolation. »Det var på høje tid,« mener forsvarsadvokat Bjørn Elmquist.

Af Camilla Ahlmann-Jensen

caje@avisen.dk

@BRØD:For første gang siden anholdelserne 5. september sidste år kan de fem varetægtsfængslede i den formodede, odenseanske terrorsag nu snakke med deres medindsatte, gå i træningscenter og spille bold.

Fyns Politi har således ophævet isolationsfængslingen. Men hvorfor?

»Det har jeg redegjort for i retssalen bag lukkede døre og har derfor ingen yderligere kommentarer,« forklarer anklager i sagen, politiassessor Jakob Beyer.

Præcis som det har været tilfældet ved alle øvrige retsmøder i sagen, blev også gårsdagens møde trods protester fra forsvarsadvokater og pressen holdt med dørene lukkede til offentligheden. Af hensyn til den videre efterforskning og vidners sikkerhed, begrundede dommer Ingrid Therkelsen.

På retsmødet blev de fem sigtede varetægtsfængslet i yderligere fire uger frem til 13. februar.

Men er altså ikke længere i isolation.

»Og det var på høje tid,« mener Bjørn Elmquist, der er forsvarer for en af de sigtede.

»Bare tre uger i isolation kan være meget skadende for et menneske, og jeg kan klart mærke på min klient, at han har været isoleret i mere end fire måneder,« siger Bjørn Elmquist.

»Han er ellers en velbegavet person, men hans mentale kapacitet er blevet angrebet. Han har svært ved at fokusere, når jeg for eksempel har været på besøg hos ham i tre-fire timer og gennemgået tykke sagsmapper, eller når han har været til afhøringer. Derfor bliver det svært at få alle elementerne i puslespillet fastholdt, og det kan ikke være i nogens interesse,« mener forsvarsadvokaten, der derfor ser frem til, at hans klient nu »kan smalltalke og have daglig omgang med andre mennesker«.

»Og så kan vi kun gisne om, hvorvidt han har taget varig skade.«

Ifølge retsplejeloven kan retten kun undtagelsesvis tillade isolationsfængsling i mere end tre måneder, og Amnesty International har flere gange kritiseret, at Danmark er et af de lande i verden, der oftest bruger muligheden for isolation.

Terrorsagen omfatter imidlertid ikke kun de fem varetægtsfængslede mænd.

Men anklager Jakob Beyer ønsker ikke at fortælle, præcis hvor mange politiet har på listen over sigtede ud over de fem fængslede. Det drejer sig dog om mindst to, der tidligere er løsladt.