Terrorsag ingen sag mod islam
En video med terrortrusler fundet i Bosnien og vist frem i retten i dag. Anklageren kæder den sammen med de fire unge fra Glostrup. Han understreger samtidig, at Glostrup-sagen ikke er en sag mod islam.

Mændene har sorte elefanthuer på og sidder på et tæppe omgivet af patroner, knive, raketter, håndgranater og andre sprængstoffer. Den ene af de to mænd har et selvmordsbælte om livet, den anden en bombedetonator i hånden, der sættes i gang af et æggeur.

Seancen ledsages af en stemme, der siger:

»Disse våben vil blive brugt mod Europa på dem, der har styrker i Irak og Afghanistan?Tro ikke, vi har glemt jer.«

Klippet blev vist onsdag i Østre Landsret i den såkaldte Glostrup-sag, hvor tre unge danskere og én ung mand med bosnisk statsborgerskab mellem 17 og 21 år er tiltalt for at ville sprede bombeterror. Det stammer fra et videobånd, som det bosniske politi fandt, da de ransagede et hus i Sarajevo og anholdt de to unge mænd E og Maximus, som politiet mener har forbindelse til de fire unge danskere i Glostrup-sagen.

Politiet ved endnu ikke, hvem de to unge mænd på videoen er. Men en engelsk ekspert i fonetik fra Scotland Yard mener, at det er »mere end temmelig sandsynligt,« at det er Maximus? stemme på båndet.

Under ransagningen af huset i Bosnien fandt politiet desuden ni poser med næsten 20 kilo sprængstof, knive og en pistol med lyddæmper. Den danske anklagemyndighed mener, at sprængstofferne skulle bruges til udvalgte mål i Europa.

De fire knægte sad bænket i landsretten, mens anklagerne mod dem blev læst op. Nybarberede, som de var, klædt i stribede bluser og hættetrøjer, lignede de terrortiltalte de fleste andre unge mænd. D spærrede øjnene op, da han så det store fremmøde i den lille retssal. Men han rystede hurtigt overraskelsen af sig med et smil, der sjældent forlod han ansigt i løbet af dagen.

Bombeinstruktion

Anklagemyndigheden mener, at de fire gennem telefon, chat og sms har haft kontakt til E, der er den ene af de to mænd, der blev anholdt i huset i Sarajevo.

Retten fremviste desuden to andre videoklip, hvoraf det ene, ifølge en sprængstofekspert fra hærens ingeniør-skole, kunne opfattes som en instruktion i at lave timere til bomber. Anklagemyndigheden havde desuden indkaldt en bredskuldret bosnisk politimand, der var med til at anholde E og Maximus. Han fortalte, hvordan han selv og tre andre politifolk havde stormet huset, hvor E havde siddet med fingeren på aftrækkeren af en skarpladt pistol.

»Jeg tog højre hånd om hans nakke og hals, så jeg kunne kaste ham i et judogreb,« sagde politimanden gennem sin tolk. E?s forsvarer mener dog, at pistolen lå i sofaen.

Både anklager og forsvarer betonede, at det er fire unge mænd, der sidder på anklagebænken i terrorsagen fra Glostrup ? og ikke religionen islam.

»Det er mig magtpåliggende at understrege, at islam ikke er under tiltale i denne sag. Og at de fire unge mænd ikke er tiltalt, fordi de er muslimer,« sagde anklager Jørgen Jensen.