Terrorofres familier er ankommet til Utøya
De første pårørende til de 69 mennesker, der blev dræbt på Utøya, er søndag morgen ankommet til øen.

Det er et år siden, pårørende mistede deres kære, da Anders Behring Breivik, forklædt som politimand, gik i land på Utøya og mejede alt og alle ned, han kunne komme i nærheden af ved den årlige, traditionelle sommerlejr for Arbeiderpartiets ungdomsforbund, AUF.

69 personer - primært unge - døde i kugleregnen, og de fleste familier til de dræbte deltager søndag i mindehøjtideligheden på øen i Tyrilfjorden vest for Oslo.

Ved ni-tiden er en hel række af de efterladte allerede ankommet til Utøya, som pressen søndag ikke har adgang til.

- De fleste ønsker at gå rundt for sig selv. De har medbragt blomster, lys og billeder og andre familiemedlemmer, fortæller Kitty Eide fra den nationale støttegruppe til radio- og tv-stationen NRK.

Omkring 60 af de 69 berørte familier har valgt at være til stede på Utøya på etårsdagen og deltage i mindehøjtideligheden, og mange har gruet ved tanken om denne dag.

- Det har været et megahårdt år, og i dag samler sorgen sig som en stor sort bølge, lyder det fra Kitty Eide.

Klokken 11.00 vil de efterladte stille sig i en ring, og dem, der har lyst til det, kan sætte en hilsen på en hjerteformet ballon.

- Vi har kaldt det en hilsen til himlen for dem, vi gerne skulle have haft her hos os, fortæller Eide, hvis datter undslap massakren i live.

/ritzau/NTB