Terror og Ukraine på uformel dagsorden i Davos
Terrortrusler og Ukraine vil blive diskuteret, når Det Verdensøkonomiske Forum holder sit årlige møde i Davos.

Når flere end 1500 erhvervsledere og 40 stats- og regeringschefer onsdag mødes til Det Verdensøkonomiske Forums årlige møde i Davos, så er det i skyggen af terrorangrebet i Frankrig, der uden tvivl bliver et hyppigt samtaleemne.

Sammen med konflikterne i Irak og Ukraine vil det dominere diskussionerne, forudses det.

Frankrigs præsident, François Hollande, Belgiens premierminister, Charles Michel, og Tysklands kansler, Angela Merkel, er blandt de prominente gæster ved mødet.

Lige nu hviler hele verdens øjne på de tre lande og deres kamp mod jihadister, der planlægger terrorangreb i Europa.

Efter terrorangrebet i Frankrig, hvor 17 personer blev dræbt, har Frankrig, Belgien og Tyskland gennemført razziaer og anholdt flere mistænkte islamister.

Irakiske ledere som premierminister Haidar al-Abadi og den kurdiske leder, Massud Barzani, og ledere fra de afrikanske lande Mali og Nigeria ventes på mødet, hvor de formentlig vil bede om international støtte i kampen mod islamistiske militante, skriver nyhedsbureauet AFP.

Også Ukraines kamp mod prorussiske separatister i den østlige industriby Donetsk ventes drøftet i de schweiziske alper, hvor Ukraines præsident, Petro Porosjenko, og Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, deltager.

- Både terrorisme og geopolitik vil kaste en skygge over årets møde. Begge emner er seriøse trusler mod politisk stabilitet i Europa, Mellemøsten og Nordafrika, siger Nariman Behravesh, cheføkonom hos IHS, der arbejder med økonomiske analyser.

- De delegerede på årets møde vil sandsynligvis forsøge at få fodslag på to områder. For det første skal regeringer tage de nødvendige skridt for at mindske risikoen for terror. For det andet skal der gøres nok for at bevare og øge væksten i den globale økonomi, siger han.

Davos-mødet er i sin natur uformelt, men det ventes, at europæiske ledere og USA's udenrigsminister, John Kerry, vil bruge tid på at drøfte nogle af de store problemer, der lige nu presser sig på.

/ritzau/AFP