Teknisk uheld ved kæmpe skoletest
Undervisningsministeriets kommende nationale test til folkeskolen er ramt af uheld. Først var læsetesten fyldt med fejl og måtte trækkes tilbage, og ved testsprøven på landets 235 skoler var der tekniske problemer.

6. og 8. klasser 235 skoler landet over sad mandag i sidste uge klokken 8 klar til at afprøve opgaver til de kommende nationale test ? men forgæves. Morgenen blev nemlig præget af tekniske problemer, da it-platformen til testen skulle flyttes fra udviklingsmiljøet til drift. Det var til stor irritation for lærere og elever, der havde brugt tid på forberedelse og afsat tid til prøven fra det normale skema.

»Vi har måttet tage fem lærere ud til introduktion en hel dag, og vi skal sikre, at der er en it-vejleder til stede i de timer, hvor vi skal afholde testene, og så må vi lukke en del af Pædagogisk Servicecenter af for alle andre,« siger leder af Grevinge Centralskole Hans Arni Thorsteinsson til Folkeskolen.dk.

Skolerne fik først at vide, at de skulle sætte fem lektioner af i en 6.-klasse og fem i to 8.-klasser. Men for nylig er meldingen ændret, fordi tre femtedele af testopgaverne i læsning ikke ved den afsluttende kvalitetskontrol levede op til alle de stillede krav. Derfor er tre opgaveafprøvninger i læsning nu udskudt til februar.

Jakob Wandall fra Undervisningsministeriet er ansvarlig for de nye test. Han forventer trods testproblemrne, at de nye test bliver klar til tiden, så de første tre nationale test i læsning, matematik og fysik/kemi kan gennemføres lige før sommerferien 2007.