Tand- og knogletest afgør asylsøgeres alder
Opholdstilladelse ? Hvis myndighederne er i tvivl, om en ung asylsøger er over eller under 18 år, tjekker de personens alder på tænder og knogler

Måske er han 17. Måske 22. Han ved det ikke selv. Eller også vil han bare ikke sige det.
Forældreløse børn og unge, der søger asyl i Danmark, får lavet en aldersundersøgelse, hvis politi og Udlændingeservice vurderer, at asylsøgeren er over 18 år. I så fald skal den unge have sin sag behandlet på lige vilkår med voksne.
Det viser en ny undersøgelse, som Socialforskningsinstituttet står bag.
Center Gribskov er det eneste asylcenter i Danmark for uledsagede børn og unge. Her bliver aldersundersøgelsen ofte brugt.
Der fortæller lederen af centret Gitte Nielsen.
»Myndighederne, som er politiet og Udlændingeservice, taler med de unge og kigger på deres udseende. Hvis de fornemmer, at de er ældre end 18 år, bliver de sendt til en alderstest,« forklarer centerlederen.

Alder tjekkes på tænder

Testen foregår på Tandlægehøjskolen, hvor tænder og kæber bliver undersøgt. Og på Retsmedicinsk Institut, hvor håndrodsknogler kigges igennem.
Til sidst bliver den unge, uden tøj på, vurderet af en læge, der kigger efter brystudvikling og kønsbehåring.
Fastsættelsen af alderen er dog ikke særlig præcis, fortæller centerdirektør i Udlændingeservice Anni Fode.

Tvivlen til gode

»Hvis læger og tandlæger skønner, at personen er mellem 17 og 19 år, vil tvivlen komme den unge til gode, og vedkommende vil blive betragtet som én under 18 år, der er omfattet særlige regelsæt som retten til en advokat, undvigelse af frihedsberøvelse og en personlig bisidder,« siger Anni Fode og påpeger, at testen er lavet for at hindre, voksne asylsøgere i at komme ind under de særlige børnebestemmelser.
Indtil oktober i år har 100 børn og unge boet på Center Gribskov. Ud af dem er 22 blevet alderstestet. Det viser undersøgelsen fra SFI. Kun fire af de 22 personer er blevet kategoriseret som børn, altså under 18 år.
Men det er ikke udtryk for, at myndighederne bevidst forsøger at reducere antallet af asylsøgere med de særlige rettigheder, som børn har.
»Når en person har høje tinninger eller mange hår på armene, er det tydeligvis ikke et barn under 18 år. Så længe der ikke er nogen, der rejser kritik af vores metode til at teste, bliver vi ved med det,« konstaterer Anni Fode.
Rapporten viser også, at uledsagede asylbørn i Danmark har det godt, mens deres sager bliver behandlet. De har store, pæne værelser, kan gå i skole og deltage i fritidsaktiviteter, ligesom deres sundhedstilstand generelt er god.