Talsmand: Libyen kan lære meget af Danmark
Der var jubel i Tripolis gader´, som følge af Gaddafis nederlag. Foto: Polfoto, (AP Photo/Alexandre Meneghini) / POLFOTO
Libyen skal have opbygget et demokrati efter Gaddafis fald. Her er Danmark en stor inspirationskilde, siger talsmand for overgangsrådet.

"Jeg er rigtig glad og tilfreds, for jeg har ligesom resten af det libyske folk, ventet på denne dag," siger talsmanden Libyens Nationale Overgangsråd i Danmark, Mousa Said Grada, til Newspaq, som en reaktion på de sidste meldinger om oprørernes kontrol med Tripoli.

Nu skal næste del af processen startes i følge talsmanden. Og helst så hurtigt som muligt, for "tomhed er farligt", som han udtrykker det.

"Vi har brug for, at FN hjælper det libyske folk med at stabilisere landet snarest muligt. Folk skal aflevere deres våben, så vi kan starte vores politiske proces," siger han.

Og det er netop med hensyn til opbygningen af demokratiet i landet, at Mousa Said Grada har stor tiltro til Danmark.

"Danmark har gjort et rigtig godt job med at hjælpe det libyske folk, men nu venter vi, at Danmark kan hjælpe med at bygge en demokratisk stat med frie politiske partier og et frit samfund. Vi kan lære meget af Danmark," siger han og fortsætter:

"Vi har brug for, at Danmark hjælper med at lave en konstitution så civilsamfundet bliver opbygget og til, at menneskerettighederne bliver respekteret. Danmark som stat og danske NGO'er har stor erfaring og gode modeller, som vi kan importere."

Gaddafi har ifølge Mousa Said Grada sat det libyske samfund langt tilbage ved at misbruge penge fra oliehandel og ved at være korrupt. Derudover skal store dele af landet genopbygges som følge af ødelæggelser og kampene i de sidste måneder.

"Jeg tror, Libyen og Danmark kan arbejde sammen til gavn for begge landes interesser," slutter han.