Tag på tun-safari herhjemme

Arbejdsliv
Tunen blev fisket herhjemme til op engang i 1960'erne, men på grund af overfiskning forsvandt den. (Foto: (Foto: Scanpix))
Den store velsmagende fisk er tilbage i Øresund og kan spottes flere steder.

Det er populært at tage på hvalsafari. Herhjemme kan du nu i efterårsferien tage på "tunsafari". – Store mængder kæmpe tun på mellem 200 og 400 kilo er nemlig blevet set i vandet i Øresund. De store fisk er ikke helt fremmede i danske farvande, men så store stimer på denne årstid er aldrig set før.

Museumschef ved Øresundsakvariet Jesper Peder Jeppesen fortæller, at de mange kæmpefisk er resultatet af flere års stigning i bestanden. – Det er 55 år siden, at vi har set noget lignende. Men i de sidste tre år har bestanden bygget sig selv op, og i år kulminerer det. Det er virkelig utroligt, siger han til tv2.dk

Her kan du se tunen

Herhjemme har man hverken en erhvervs- eller lystfiskerkvote til at fange tun, så det er strafbart at fange fiskene. Men vil man alligevel ud at se de enorme fisk er der ifølge museumsinspektøren rig mulighed for det i løbet af de næste par uger.

- De har været her i to måneder nu, men lige så snart vandtemperaturen kommer væsentligt under 10 grader, så søger de ned mod Middelhavet, hvor vandet er nogenlunde varmt, siger Jesper Peder Jeppesen.

Han forklarer, at hvis man i egen båd vil ud at lede efter tunene, er chancerne bedst fra indsnævringen mellem Helsingør og Helsingborg og op til Hornbæk plantage.

Fakta om tun:

Tunen er en rovfisk på op til 280 cm, der lever af forskellige stimefisk, som jages samtidig af flere tunfisk ved at presse stimerne op mod overfladen.  Den er blank med blågrønne sider, blåsort ryg og sølvfarvet bug, og den lever i stimer på åbent vand fra overfladen og ned til cirka 100 meters dybde.

 

Nyheder

Dronningen dybt

forfærdet