Tag hånd om din stress!

Det nytter ikke at vente på, at andre hjælper dig af med din stress. Det her kan du selv gøre.
Føler du, at du har alt for meget, og at verden er ved at falde sammen omkring dig, så er du måske stresset. Men det er din egen skyld.
Føler du, at du har alt for meget, og at verden er ved at falde sammen omkring dig, så er du måske stresset. Men det er din egen skyld. Colourbox

Stresser du?

Render du rundt som en kylling uden hoved med konstante mavesmerter og lyst til at pande chefer og kollegaer en på kajen, fordi de laver for lidt, og du for meget?

Så er det fordi, du ikke har lært at sige det lille fine ord: "Nej!"

"Nogle gange kan stress have en konkret årsag som konflikter på jobbet, sygdom i familien eller dårlig økonomi. Men det er kun i 15 procent af tilfældene. Det mest almindelige er, at folk skal løse en masse småting, som tilsammen er for meget," siger Bjarne Toftegård, som rådgiver stressede i at få det bedre.

Brokker du dig hele tiden over de andre, kan det altså være fordi, du tager for mange ting på dine skuldre. Din indre chef er langt strengere, end din rigtige chef er.

Du skal lære at sige fra, for du kan kun ændre dig selv – ikke de andre. Vil du være et unikum af ophøjet ro, så læs disse gode råd fra Bjarne Toftegård. 

Tag en alvorssnak med din indre chef

Skriv alle de ting ned, som din indre chef synes, at du bør gøre. Tag fornuftsbrillerne på.  Stiller din indre chef krav, om at du skal være perfekt, så forlanger du for meget af dig selv. Vil din indre chef have dig til altid at tale pænt til de andre, så er du for behagesyg.

Lær at sige: "Nej":

Når du indser, at du forlanger for meget af dig selv, skal du lære at bruge ordet "nej" uden at bide hovedet af de andre. Får du f.eks. en ekstra opgave af chefen, som du ikke kan nå, så sig: "Det vil jeg da rigtig gerne, men hvad skal jeg så lade være med at lave".

Får du ekstraopgaver, så sig det, hvis du ikke mener, at du kan nå dem. Insisterer din chef, så sig: "Jeg skal se, hvad jeg kan nå". Så lover du ham ikke noget. Spørg evt.: "Hvad er det vigtigste for dig, at jeg løser?"

Chefen skal give klar besked

Er din chef fortsat for hård og forlanger for meget, så bed ham lave en prioriteret liste over, hvilke opgaver han forventer, at du løser. Du kan også selv lave listen. Se nøgternt på om hans forventninger er realistiske.

Det kan du gøre ved at sætte en grøn plet ved de opgaver, som du mener, at du nemt kan løse. Sæt gul plet ved dem, som kræver lidt mere af dig. Og sæt rød plet ved dem, som er krævende.

Vis chefen listen, så I kan blive enige om, hvad du kan nå.

Du skal ikke tro på al kritik

Du skal ikke tro på al kritik, som chefen giver dig. Lyt til ham, men husk at spørge dig selv: "Hvad kan jeg bruge, og hvad kan jeg ikke bruge?"

Er du i tvivl, så spørg andre, som du har tillid til, om de er enige i chefens kritik. Husk chefer har ikke altid ret, men de har magt, så vær pragmatisk.

Overvej nyt job

Er chefen stadig for krævende og skrap, så overvej at søge et nyt job.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.