Tæskehold af skoleelever fik milde domme
Bank ? Et tæskehold af skoleelever slap i retten i Århus uden straf, efter de havde banket og sparket en ottendeklasses-elev i september sidste år. Selv lederen, som havde en voldsdom i forvejen, slap uden fængsel

En 14-årig dreng fra Vejlbyskolen i Århus fortalte i går i byretten, hvordan han havde fået tæsk af en gruppe på 10-15 personer for cirka fem måneder siden. På anklagebænken over for ham sad fem unge på 15 og 16 år. Resten af de unge fra overfaldet var under den kriminelle lavalder på 15 år og derfor ikke til stede i retten.
Den 14-årige gik i ottende klasse og var 5. september gået i Vejlbycentret sammen med sine kammerater i 10-frikvarteret. Der stødte de på en anden flok unge, og den 14-årige sagde, at de ikke skulle drille en af hans klassekammerater. Han sagde til dommeren, at han havde taget fat i en af de tiltaltes trøjer og advaret ham. Efter episoden gik alle eleverne tilbage til skolen igen og deltog i undervisningen. Men da timen var slut, havde den dengang 15-årige elev, som den 14-årige havde advaret, besluttet, at nu skulle offeret mærke hans hævn. Han samlede sine venner, herunder de fire andre tiltalte. De tre var drenge, mens den fjerde var en pige.

Blt je

Offeret gik intetanende ned til busstoppestedet og ventede på bus nummer syv. En af de tiltalte havde ringet efter en ven fra Risskov Skole, som kom og sluttede sig til flokken. De ledte efter den 14-årige på området og fandt ham til sidst i busskuret. Her for den 16-årige fra niende klasse frem og greb fast i drengens tøj, mens han råbte: »Var det dig?«
Offeret forklarede, at han fik et hårdt slag i hovedet med en næve. Den 16-årige var den eneste af de fem tiltalte, der i forvejen havde en voldsdom, nemlig fra maj samme år. Da havde han banket en anden og fået 60 dages betinget fængsel.
»Jeg dækkede mit ansigt og blev slået og sparket på kroppen. Så kom der flere til. Jeg ved ikke hvor mange. Jeg blev slået mange gange,« siger offeret, der gik på hug og forsøgte at beskytte sig mod slagene.
Det blev en daværende kæreste til den 16-årige, der stoppede tæskeholdet ved at stille sig mellem offeret og de andre. Senere på sygehuset konstaterede lægerne, at den 14-årige havde rifter i hovedbunden, et opsvulmet øje og blå mærker. Han krævede ingen erstatning.

Lj for politiet

Pigen, der havde været med til volden, fortalte i retten, at hun havde sparket drengen. Hun vidste ikke hvorfor. Hun gjorde det bare. De tre andre indrømmede, at de havde slået.
Den 15-årige, der var kommet fra Risskov Skole, sagde, han var blevet overrasket over, at de skulle tæske en anden elev. Han troede, at hans kammerat var i knibe. Kun den 16-årige, der i forvejen havde en voldsdom, nægtede, at han havde slået offeret. Tværtimod forklarede han, at han havde forsøgt at advare drengen.
Men anklager Annie Maibom afhørte den 16-åriges ekskæreste, og hun sagde, at hun havde løjet for politiet og sagt, at hendes daværende kæreste ikke havde slået.
»Jeg elskede ham på det tidspunkt, og han sagde, at jeg ikke måtte sige noget. Dengang ville jeg gøre alt for ham. Men jeg så ham slå drengen i ansigtet. Jeg lyver ikke foran retten. Han er ikke det værd,« sagde den 16-årige elev, mens hendes hænder rystede og tårer løb ned ad hendes kinder.
Dommeren troede på ekskæresten, men dømte alligevel den 16-årige til fængsel i tre måneder, der dog ikke skal afsones, medmindre han begår kriminalitet igen indenfor to år.
Hans tidligere straf på 60 dages fængsel, blev altså ikke udløst, selvom han havde begået mere kriminalitet. Retten vurderede, at han var inde i en positiv udvikling, hvor han selv har skaffet sig et job i Fakta.
De tre andre unge fik betingede domme uden straffastsættelse og en prøvetid på et år. De er alle i forbindelse med de sociale myndigheder.
Både den 16-årige dreng og pigen er blevet smidt ud af skolen. Pigen går i dag på højskole.
De andre passer stadig folkeskolen.