Tæsk til Tøger over afsløringer
Tidligere chefredaktør på Politiken og Weekendavisen, Tøger Seidenfaden, får på puklen for at røbe kilde i interview til portrætbog om ham selv. Foto: Mik Eskestad / POLFOTO
Tidligere chefredaktør på Ekstra Bladet Bent Falbert kalder Tøger Seidenfadens brud på tavshedspligten for "uanstædigt."

Man skal kunne regne med pressens ord.

Derfor er det utilgiveligt, at nu afdøde Tøger Seidenfaden bryder med kildebeskyttelsen i ny portrætbog og afslører, at ombudsmand Hans Gammeltoft-Hansen var kilden til de artikler i Weekendavisen, der satte gang i tamilsagen.

Det mener tidligere chefredaktør på Ekstra Bladet Bent Falbert.

"Det er uanstændigt. Kildebeskyttelsen er jo en helligdom, vi værner om, selv om vi får bøder eller risikerer fængsel. Det er ret alvorligt. Jeg håber, at Tøger har været utilregnelig, da han afslørede kilden," siger Bent Falbert til politiken.dk.

Han kan ikke komme i tanke for fortilfælde, hvor danske redaktører har brudt løftet om tavshed.

Forskningschef på Danmarks Journalisthøjskole Oluf Jørgensen mener derimod, at det var okay af Tøger Seidenfaden at være åbenmundet.

Han siger til politiken.dk, at Tøger Seidenfaden ikke har gjort noget ulovligt. Desuden er det en formildende omstændighed, at der er gået 20 år, og at tamilsagen havde stor offentlig interesse.

SF's medlem af Folketingets præsidium, Holger K. Nielsen hæfter sig ved, at Hans Gammeltoft-Hansen ikke videregav oplysninger, som han havde i kraft af sit arbejde.

"Der er en væsentlig forskel på, om han har brugt sin rolle som ombudsmand, eller om han har fået oplysningerne i privat sammenhæng. Jeg synes ikke, at rollen som ombudsmand bliver rodet ind i det, fordi han har fået oplysningerne som privatperson," siger Holger K. Nielsen til politiken.dk.

Ifølge Anders Jerichow, kronikredaktør på Politiken, var Hans Gammeltoft-Hansen blot en af flere kilder til tamilafsløringerne.

Jerichow arbejdede i sin tid på Weekendavisen og var samtaleparter med journalisten Niels Ufer, der skrev om tamilsagen, som fældede den daværende borgerlige regering.