Nye beregninger fra tænketanken Kraka viser, at der ikke er meget at spare for statskassen ved en kommende indeksregulering af børnechecken til EU-borgere.
Det skriver Berlingske tirsdag.
Det er i strid med statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) udmelding i februar måned.
Der sagde han, at det var en sejr for Danmark, at vi nu kunne få lov at indeksregulere den danske børnecheck.
I hvert fald hvis briterne til sommer stemmer ja til fortsat at være medlem af EU, for så vil landene få mulighed for at regulere den børnecheck, som EU-borgere modtager til deres børn i andre lande i forhold til leveomkostningerne der.
- Vi får løst et kæmpe dansk problem, sagde Lars Løkke Rasmussen dengang.
I de første år frem til 2020 vil der ifølge et skøn blot være tale om et provenu på mindre end tre millioner kroner om året, skriver Berlingske.
Medtager man de ekstra administrative omkostninger, som må forventes med en kommende indeksering, vil regnestykket hurtigt gå i nul.
I den større sammenhæng og i forhold til Danmarks fordele ved det indre marked er det "et ganske begrænset beløb", skriver Kraka.
- Det har været en debat fuldstændig ude af proportioner. Børnechecken har antaget en nærmest mytologisk karakter, som slet ikke står mål med realiteterne, siger medlem af EU-Parlamentet, Morten Helveg Petersen (R), til Berlingske.
- Det har været noget fnidder. Og jeg forstå slet ikke, at Lars Løkke Rasmussen kan udråbe det til en sejr med de tal, der nu kommer frem.
Frem til 2020 er det ifølge aftalen på EU-topmødet i februar kun nyankomne EU-arbejderes børnecheck, der kan indeksreguleres.
Dem, som allerede bor og arbejder i eksempelvis Danmark, men har børn i Polen, vil fortsat kunne modtage den høje danske børnecheck.
Af notatet fra Kraka fremgår det, at der i 2013 blev udbetalt omkring 40 millioner kroner i børnecheck til europæere, der boede i Danmark uden at deres børn opholdt sig her. Langt de fleste - 32 millioner kroner - gik til lønmodtagere fra Polen.
Bliver indekseringen en realitet, vil det betyde, at det beløb vil falde til 17 millioner kroner. Det vil efter 2020 sige en besparelse på omkring 22 millioner kroner - afhængig naturligvis af, hvor mange der fremover kommer til Danmark for at arbejde.
- Det handler ikke om økonomi, men om rimelighed. En børnecheck skal gå til dine børn og de udgifter, der er forbundet med at have børn, og det er nu engang billigere at have et barn i Rumænien end i Danmark, siger Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen.
/ritzau/
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.